FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samit EU-a: što prije riješiti blokadu financijskog paketa

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 19. studenoga 2020. (Hina) - Sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, koji su zapeli zbog blokade Mađarske i Poljske, moraju se prihvatiti što prije jer su jako bitni za oporavak europskih gospodarstava, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"U srpnju smo jednoglasno dogovorili Višegodišnji financijski okvir i plan za oporavak. Sada moramo i dalje ostati jedinstveni i provesti taj dogovor jer je taj financijski paket jako bitan za naš ekonomski oporavak", izjavio je Michel na konferenciji za novinare nakon virtualnog europskog samita.

Rasprava o  mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak trajala je tek 15-minuta, a u raspravi je sudjelovalo samo pet sudionika.

O blokadi koja bi se mogla izroditi u veliku krizu uvodno je govorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, zatim je njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a kratko opisala trenutačnu situaciju.

Još su govorili mađarski i poljski premijeri Viktor Orban i Mateusz Morawiecki, koji blokiraju sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, paket ukupno težak 1824 milijarde eura, jer se ne slažu da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Peti govornik bio je slovenski premijer Janez Janša, koji je u pismu čelnicima EU-a pokaao potpuno razumijevanje za mađarskih i poljskih argumenata iako Slovenija nije blokirala usvajanje paketa.

Michel je rekao da se većina država slaže s uvođenjem mehanizma kojim će se dodjela europskih sredstava uvjetovati poštivanjem vladavine prava, ali da je "dio članica" rekao da ne može podržat većinu.

"Mi ćemo nastaviti raspravu kako bismo pronašli rješenje prihvatljivo za sve", rekao je Michel.

Merkel je nakon samita izjavila da se mora pronaći rješenje za blokadu. "Moramo pokušati naći rješenje. Jasno je koliko je to važno. Riječ je o ozbiljnom problemu koji moramo riješiti i na tome ćemo teško i ozbiljno raditi", rekla je kancelarka.

Sličnu poruku uputila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.  "Trebamo sjesti, pregovarati, saslušati koji su problemi i pokušati ih riješiti", istaknula je.
 

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙