FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU-a o pandemiji i mađarsko-poljskoj blokadi financijskog paketa

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 19. studenoga 2020. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije u četvrtak će putem video-veze ponovno razgovarati o koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa te o krizi koja je na pomolu nakon što su Mađarska i Poljska blokirale paket za oporavak od gospodarskih posljedica koronakrize.

To je drugi u nizu takvih redovitih sastanka - nakon prvog održanog 29. listopada - posvećenih koordinaciji napora na suzbijanju pandemije. 
Na sastanku koji počinje u 18 sati čelnici će razgovarati o testiranju na koronavirus kao ključnom alatu za usporavanje širenja zaraze, međusobnom priznavanju testova i mjerama za sprječavanje trećeg vala pandemije.
Europska komisija je u srijedu preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije koronavirusom koriste uglavnom kod osoba koje pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani.
Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata.
Usred velike zdravstvene krize, EU se suočava s još jednom krizom, blokadom sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak ukupno teškog 1824 milijarde eura.
Iako je virtualni sastanak na vrhu primarno sazvan zbog usklađivanja mjera za borbu protiv pandemije, pitanje blokade neće se moći zaobići i moglo bi zasjeniti temu zbog koje je sastanak sazvan.
Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.
Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.
Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što sada zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.
Iako će se o tom pitanju razgovarati, od današnje rasprave ne treba očekivati rješenje ove velike krize koja je na pomolu. Prvo, zato što je riječ o video-sastanku, a o tako osjetljivim pitanjima nemoguće je postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka. Drugo, u Bruxellesu žele pričekati i vidjeti što Varšava i Budimpešta predlažu za uklanjanje blokade.
U Bruxellesu se već neformalno razgovara o mogućim opcijama ako Mađarska i Poljska ustraju u blokiranju financijskog paketa. Jedna od tih opcija jest da se VFO i plan za oporavak razdvoje te da se za usvajanje plana za oporavak koristi mehanizam pojačane suradnje, no pitanje je koliko je to izvedivo i postoji li volja da se krene tim putem, koji uvelike može promijeniti sam način kako Unija funkcionira. 
Pojačana suradnja je mehanizam predviđen ugovorom o EU-u. Zamišljen je za rješavanje situacija kada o nekoj temi, za koju je inače potrebna suglasnost svih članica, nije moguće postići konsenzus. Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. 
Nešto u tom smislu u srijedu je izjavio francuski državni tajnik za europska pitanja Clement Beaune.
"Zajedno s njemačkim predsjedništvom Vijeća EU-a tražimo praktična rješenja, ali, bude li potrebno razmotrit ćemo kako možemo ići dalje bez zemalja koje blokiraju", rekao je Beaune.
Mađarska i Poljska dobile su otvorenu potporu od slovenskog premijera Janeza Janše, koji pokazuje potpuno razumijevanje za njihove argumente iako Slovenija nije blokirala usvajanje paketa.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙