FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

112 novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, pet osoba umrlo

Autor: Jasminko Nikolić

OSIJEK, 10. studenoga 2020. (Hina) - U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet je osoba umrlo, a 112 ih je zaraženo  koronavirusom, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Hampovčan.

U osječkome KBC-u i županijskome Zavodu za javno zdravstvo obrađen je 361 uzorak, od čega je 112 pozitivnih na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište na području Osijeka (44), Našica (13), Donjeg Miholjca (devet), Đakova (osam), Valpova i Belišća (po šest) te Belog Manastira (dvije). Sedam je osoba s područja općine Đurđenovca, tri su iz Gorjana, dvije iz Bilja i po jedna s područja općina Antunovca, Bizovca, Čepina, Darde, Erduta, Čeminca, Kneževih Vinograda, Petlovca, Semeljaca, Strizivojne, Trnave i Vladislavaca.

Po riječima Hampovčana, od početka pandemije na području županije oboljela je 4651 osoba. Trenutačno su na bolničkom liječenju 164 osobe, u našičkoj bolnici 30 oboljelih i u KBC-u 134, od kojih je 22 na respiratoru.

Do sada je od posljedica covida-19 umrlo 70 osoba koje su imale prebivalište na području te županije, od kojih pet u posljednja 24 sata: dvije žene - jedna iz Šaga (1952.) i jedna iz Belog Manastira (1971.) te tri muškarca iz Osijeka (1934., 1944. i 1948.). Uz covid-19 umrli su imali i druge teške bolesti.

U samoizolaciji  je 5186 osoba, kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada, kada je prosjek bio oko 500 osoba na dan, istaknuto je.

Na pitanje što je s aktivacijom sportske dvorane Gradskog vrta, Hampovčan je odgovorio kako to zasad nije nužno, ali se pomno prati razvoj situacije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić istaknuo je kako relativno velik broj pozitivnih nalaza u odnosu prema broju testiranih uzoraka ne znači da ima puno pozitivnih osoba koje nisu testirane, nego da epidemiolozi i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro obavljaju trijažu osoba koje se šalju na testiranje.

„Naručili smo brze antigenske testove i trebali bismo s njima početi testirati u ponedjeljak ili utorak. To su testovi preporučeni od  Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, čija je učinkovitost testiranja 97 posto, ali samo za one koji imaju simptome i jave se na testiranje unutar sedam dana od pojave simptoma. Testovi nisu učinkoviti za one koji simptome imaju duže ili za osobe koje su asimptomatske", rekao je Pandžić.

Istaknuo je kako će ti testovi će biti znatno jeftiniji i da im cijena ne bi trebala prelaziti sto kuna, a za osobe koje dolaze na testiranje s uputnicom test je besplatan.

"Zahvaljujući tim brzim testovima, od idućeg tjedna ćemo moći obraditi puno više uzoraka ako bude potrebno, no za sada se neće raditi masovno testiranje“, rekao je Pandžić.

Dodao je kako je u Zavodu počeo raditi i pozivni centar, a telefonski brojevi su: 031 225-757, 031 225-762 i 031 225-769.

Govoreći o radu policije, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece ustvrdio je kako nastavljaju s kontinuiranom provjerom poštovanja mjera izolacije i samoizolacije.

 „Od početka pandemije samoinicijativno smo provjerili 8124 osobe, pri čemu su zabilježena 43 kršenja, što je dobar podatak jer pokazuje kako većina građana poštuje mjere. Po dojavi građana provjerena je 351 osoba, a njih 127 nije poštovalo mjere.

Imamo i jednu osobu koju smo prijavili za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti jer je ta osoba bila svjesna da je pozitivna, ali je u više navrata izlazila iz kuće i time ugrozila druge građana“, rekao je Bece te dodao kako su dosad koronavirusom bila zaražena 52 policijska službenika, a 186 ih je bilo u samoizolaciji.

 

(Hina) xnikj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙