FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osječko-baranjskoj županiji 219 novooboljelih

Autor: Jasminko Nikolić

OSIJEK, 29. listopada 2020. (Hina) - U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji utvrđeno je 219 novooboljelih osoba od covida-19, izvijestio je u četvrtak Petar Lagator, načelnik županijskog Sožera Civilne zaštite.

„U tom vremenu testirano je 574 osoba, a 219 novopozitivnih dolaze iz 52 naselja, najviše iz Osijeka, njih 73, zatim 17 iz Đakova, 11 iz Donjeg Miholjca, po 10 iz Valpova i Tenje…“, rekao je Lagator.

U KBC-u Osijek je na liječenju 95 oboljelih, a u našičkoj bolnici devet. U KBC-u je 11 na respiratoru, a umro je jedan muškarac (1954. godište).

„Broj osoba u samoizolaciji je 3390, i taj broj će se povećavati s obzirom na novu organizaciju prijavljivanja pozitivnih osoba i njihovih kontakata, koju sada odrađuju i liječnici primarne zdravstvene zaštite", kaže Lagator.

Stanje u domovima za starije i ustanovama za socijalnu skrb je stabilno u odnosu na protekle dane, imamo jednog pozitivnog djelatnika više u osječkom Domu za starije i nemoćne, a kad je riječ o privatnom Domu sv. Antuna u Šagu još čekamo rezultate testiranja djelatnika tog  doma, dodao je. 

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić izvijestio je kako je donesena odluka da se našička bolnica stavi na raspolaganje za zbrinjavanje oboljelih od covida-19. 

„Bolnica je opremljena za tu svrhu, svaka bolesnička soba pokrivena je plinovima i ima dostupan kisik, ono što je najpotrebnije pacijentima zaraženim koronavirusom. Sukladno dinamici razvoja pandemije, spremni smo povećavati svoj kapacitet do 150 postelja“, naglasio je Šimić.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić rekao je kako je ministar zdravstva Vili Beroš dao nalog da se aktiviraju sekundarni kapaciteti za oboljele od covida-19.

„Želimo pružiti najbolju skrb pacijentima prije aktiviranja zadnje linije obrane, a to su sportske dvorane, što je zadnja opcija dok ne iscrpimo sve moguće bolničke kapacitete“, kaže Zubčić. 

Po njegovim riječima, u zadnja dva tjedna dio pozitivnih već je prebačen iz KBC-a Osijek u našičku bolnicu.

„Ako bude potrebno, KBC će našičkoj bolnici dati na raspolaganje i određeni broj djelatnika za zbrinjavanje pacijenata. Svi pacijenti koji gravitiraju našičkoj bolnici, a nisu zaraženi koronavirusom i potrebna im je hospitalizacija, bit će zbrinuti u KBC-u Osijek“, rekao je Zubčić.

Iz Stožera su izvijestili kako je u tijeku i i opremanje osječke sportske dvorane Gradski vrt, kako bi u slučaju potrebe i ona bila spremna za prihvat oboljelih.

(Hina) xnikj ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙