Odluku po kojoj Malostonska kamenica dobiva zaštićenu oznaku izvornosti, pa se potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020. godine.
Proces zaštite naziva Malostonska kamenica započeo je u kolovozu 2017. godine kada je Udruga "Stonski školjkari Ston“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod navedenim nazivom. Zemljopisno područje u kojem se odvijaju sve faze proizvodnje Malostonske kamenice obuhvaća akvatorij Malostonskog zaljeva.
Malostonska kamenica je inače školjkaš nepravilna ovalna oblika, nepravilnih rubova, čvrste građe, asimetričan, nejednakih ljuštura, katkada lomljiv. Ljušture su joj žućkasto ili sivo-smeđe ili žuto-zelene boje s crvenkastim ili ljubičastim obojenjima, a njihova unutrašnjost je biserno bijele boje, ponekad s raznobojnim mrljama. Ima mekano i sočno meso slatko-slanog uravnoteženog okusa koje se topi u ustima.
Njezina posebnost proizlazi iz jedinstvenih prirodnih karakteristika Malostonskog zaljeva i vještina koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja u tom zaljevu. Jedinstvena svojstva akvatorija Malostonskog zaljeva, optimalna količina i sastav hrane, izvrsna kvaliteta morske vode uz primjenu tradicionalnih znanja i vještina direktno se odražavaju na kvalitetu i organoleptička svojstva tog cijenjenog proizvoda, navodi se u priopćenju.
Hrvatska tako sada ima 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.
Uz Malostonsku kamenicu registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir i Bjelovarski kvargl, Brački varenik i Varaždinski klipič.