FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plan je do 2024. u inovacije ulagati 2,5 posto BDP-a

Autor: Davor Verković

ZAGREB, 1. listopada 2020. (Hina) - U Hrvatskoj se trenutačno u istraživanje i razvoj ulaže oko 0,97 posto BDP-a, a plan je Vlade do 2024. to podići na 2,5 posto BDP-a, rečeno je u četvrtak na Nacionalnoj izložbi inovacija, na kojoj sudjeluje 21 domaća industrijska tvrtka. 

"Plan Vlade je sa sadašnjih 0,97 posto BDP-a ulaganja za istraživanje i razvoj tu razinu podići 2024. godine na 2,5 posto BDP-a", najavila je na skupu koji organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK) državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Istaknula je da su inovacije ključan element europskoga i hrvatskoga gospodarskog razvoja te je podsjetila da su u protekle dvije godine uspostavljeni Nacionalno inovacijsko vijeće i pet tematskih inovacijskih vijeća.

U vezi s financiranjem projekata istraživanja, razvoja i inovacija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, Mikuš Žigman je podsjetila da je najvažniji dio tih ulaganja proveden kroz dva velika poziva te da je do sada na raspolaganje ukupno stavljeno više od 1,6 milijardi kuna. Isto tako, u suradnji Ministarstva gospodarstva s HAMAG-BICRO-om, dodijeljene su 143 nepovratne potpore. 

Mikuš Žigman je podsjetila i da je Hrvatska prema inovacijskom indeksu, objavljenom u rujnu ove godine, u pogledu ukupne vrijednosti tog inovacijskog indeksa na 41. mjestu od 131 analizirane zemlje, što je napredak za tri mjesta u odnosu prema lani. 

Također, prema europskoj ljestvici uspjeha, Hrvatska je u 2019. godini prvi put u skupini zemalja umjerenih inovatora, a do sada je bila u društvu skromnih inovatora. Sada smo u društvu Češke, Italije, Litve, Latvije, Slovačke  i Slovenije. 

Pomoćnik ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak rekao je kako je pandemija covida-19 pokazala i ranjivost našega gospodarstva. 

"Upravo je zbog toga bitno stavljati akcent na reindustrijalizaciju Hrvatske, podizanje naše industrije, a to je bez ulaganja u istraživanje i razvoj, ulaganja u inovacije, postala gotovo nemoguća misija. I program EU stavlja naglasak na zeleno, na održivo, na inovativno i mi u cijelosti pratimo trendove koji su na razini EU", rekao je Novak. 

Prije četiri godine ulaganja u istraživanje i razvoj bila su poražavajućih 0,76 posto BDP-a, ali sada ide na bolje pa bi do 2030. godine ta ulaganja mogla iznositi tri posto, što se, smatra Novak, može postići ako se situacija s pandemijom smiri.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuo je da HGK i takvim skupovima želi smanjiti negativnu percepciju koju katkad ima hrvatsko poduzetništvo.

(Hina) xdver ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙