FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici EP-a zabrinuti zbog vladavine prava u Poljskoj

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. rujna 2020. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u četvrtak rezoluciju u kojoj osuđuju kršenje vladavine prava i diskriminaciju LBGTI populacije u Poljskoj.

U rezoluciji, za koju je glasalo 513 zastupnika, 148 protiv i 33 suzdržana, izražava se zabrinutost zbog zakonodavnog i izbornog sustava, neovisnosti pravosuđa i temeljnih prava u Poljskoj.
Protiv Poljske je 2017. godine pokrenut postupak u okviru članka 7 Ugovora o Europskoj uniji, koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću. Zastupnici se u rezoluciji žale da taj proces ne napreduje i da "se situacija znatno pogoršala" nakon pokretanja toga postupka.
“Široka potpora koje je ovo izvješće dobilo najbolji je odgovor na navode da se ovdje radi o 'ljevičarskoj uroti'. Poljska vlada je zaboravila da demokracija nije vladavina većine, nego poštovanje zakona EU-a, pluralizam, pravo na neslaganje i zaštita manjina. Parlament je izglasao nekoliko rezolucija o tome, Komisija je pokrenula četiri postupka zbog kršenja prava EU-a, ali poljske vlasti i dalje odbijaju poštovati europske vrijednosti i nastavljaju s nepoštivanjem europskog pravnog poretka. Krajnje je vrijeme da Vijeće zaključi postupak iz članka 7. na smislen način", izjavio je parlamentarni izvijestitelj za ovo pitanje Juan Fernando Lopez Aguilar, socijalist iz Španjolske.
Zastupnici u rezoluciji izražavaju zabrinutost zbog ustavnih promjena koje se poduzimaju od 2015, ubrzanih zakonodavnih procedura i organizacije izbora tijekom izvanrednih okolnosti zbog pandemije covida-19. Zatim zbog velikih promjena u pravosudnom sustavu, koje su išle u pravcu smanjenja neovisnosti pravosuđa, zbog situacije sa slobodom izražavanjam, slobode medija i pluralizma, akademskih sloboda, prava na okupljanje i udruživanje te zbog stigmatizacije nevladinih udruga.
Također se osuđuje "de facto kriminalizacija spolnog odgoja i drastičnog smanjenja prava na abortus, govor mržnje, javna diskriminacija, nasilje prema ženama i netolerantno ponašanje prema ranjivim skupinama".
Izražava se duboko žaljenje zbog nedavnog masovnog uhićenja 48 LGBTI aktivista te zbog službenog stajališta Poljske biskupske konferencije u pogledu terapije za preodgoj homoseksualnih osoba.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙