FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. srpnja 2020. (Hina) - Nakon puna četiri mjeseca sljedeći tjedan održat će se prva dva fizička sastanka u Vijeću EU-a u Bruxellesu.

 Krajem sljedećeg tjedna, u petak i subotu, sastat će se čelnici zemalja članica na svom prvom fizičkom sastanku na vrhu od izbijanja pandemije koronavirusa. Na dnevnom redu je Višegodišnji financijski okvir i plan za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Zadnji fizički sastanak imali su 20 i 21. veljače.  Sastanci na vrhu uobičajeno se održavaju četvrkom i petkom, ovaj put je to pomaknuto na petak i subotu, a ne isključuje se mogućnost ni da bude produljen i na nedjelju.  Ne postigne li se dogovor, vjerojatno će se održati još jedan samit ovoga mjeseca, a kao mogući datumi spominju se 27. i 28. srpnja.
 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predlaže nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine, dok prijedlog plana za gospodarski oporavak od 750 milijari eura ostavlja u obliku u kojem ga je Komisija predložila. 
 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u petak je predstavio tzv. "pregovačku kutiiju", svoj prijedlog za VFO i plana za oporavak, koji će biti podloga za raspravu na sastanku vrhu. 
  Michel predlaže sedmogodišnji proračun EU-a u visini 1074 milijardi eura. Komisija je predložila 1100 milijardi eura. Ovo smanjenje neće ići na štetu kohezijske politike i poljoprivredne politike, Michel je zadržao brojke iz Komisijina prijedloga za te dvije poliitke.
  Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generaije" (NGEU) ostaje isti, 500 milijardi eura koje bi se dodijeljivale  kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.
   Prije samita, održat će se i prvi fizički sastanak na ministarskoj razini, nakon puna četiri mjeseca. U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova. Zadnji ministarski sastanak prije pandemije održan je 13. ožujka kada su se sastali ministri unutarnjih poslova. 
  No, novinarima neće biti dopušten pristup zgradi Vijeća EU-a. To bi predstavljalo veliki zdravstveni rizik, budući da te sastanke, pogotovo samite, prati veliki broj novinara. Komunikacija s medijima bit će moguća putem video-veze ili fizički, ali izvan zgrade Vijeća.
 U srijedu se održava još jedan ministarski sastanak, ali putem video-veze. Vijeće za opće poslove, koje čini ministri zaduženi za europske poslove, bit će prvo koje će raspravljati o Michelovu prijedlogu u sklopu priprema za samit.
 Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.
 Europska komisija na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu na dnevnom redu ima paket protiv poreznih prijevara.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙