FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šefovi diplomacije EU-a za daljnji razvoj odnosa s Kinom

Autor: Vesna Klanac

ZAGREB, 29. svibnja 2020. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a su u petak na videokonferenciji, u pogledu daljnjeg razvoja odnosa s Kinom, kao područja od važnog interesa naveli klimatske promjene, povezivost te pitanja povezana uz Korejski poluotok, Afganistan, Iran i Afriku te razoružanje, priopćio je MVEP.

Kina se našla na dnevnom redu šefova diplomacija povodom 45. obljetnice diplomatskih odnosa EU-a i Kine, aktualne pandemije covida-19 te utvrđivanja ciljeva predstojećih sastanaka na vrhu EU-Kina, koji će se održati u lipnju putem videokonferencije te, kako se predviđa, u rujnu u Leipzigu.

"Područja od važnog interesa za daljnju suradnju uključuju klimatske promjene, povezivost te u vanjskopolitičkoj dimenziji pitanja vezana uz Korejski poluotok, Afganistan, Iran, Afriku te razoružanje", priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Prema priopćenju, ocijenjeno je da je pandemija utjecala na usporavanje aktivnosti u uzajamnim odnosima te da će u predstojećem razdoblju Kina trebati uložiti daljnje napore u ostvarivanje napretka u nizu pitanja, uključujući trgovinu, tržišno natjecanje i otvorenost tržišta.

"U tom je pogledu za EU od ključne važnosti osigurati europskim tvrtkama jednake mogućnosti i reciprocitet u pristupu kineskom tržištu", stoji u priopćenju.

Na raspravi, u kojoj je sudjelovala i državna tajnica Zdravka Bušić, razmijenila su se mišljenja o aktualnoj situaciji u pogledu Hong Konga te je usvojena zajednička izjava, no u priopćenju se ne navodi nikakve podrobnosti vezane uz nju.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a su razgovarali i o učincima pandemije covida-19 na zemlje Azije i Pacifika.

"EU će nastaviti jačati odnose i strateška partnerstva s državama ovog područja, gradeći ih na paketu potpore "Tim Europa" - pripremljenom u cilju pomoći ovim državama u odgovoru na pandemiju", prenosi se u priopćenju stajalište ministara.

 

(Hina) xpp/xvk ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙