FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva Kinu na poštivanje autonomije Hong Konga

Autor: Vesna Klanac

BRUXELLES, 22. svibnja (Hina/AFP) - Europska unija je u petak pozvala Kinu da "poštuje autonomiju Hong Konga" nakon što je Peking najavio prijedlog zakona o očuvanju nacionalne sigurnosti te bivše britanske kolonije koja je vraćena Kini 1997.

"EU pridaje veliku važnost očuvanju većeg stupnja autonomije Hong Konga, u skladu s temeljnim zakonom i međunarodnim obvezama", stoji u deklaraciji 27 članica Unije koje u njihovo ime potpisuje šef europske diplomacije Josep Borrell.

U interesu EU-a je, piše nadalje u deklaraciji, da se stabilnost i prosperitet Hong Konga nastavi prema načelu "jedna zemlja, dva sustava".

Bruxelles je također poručio da će Europljani "pozorno pratiti razvoj situacije", ocjenjujući da su "demokratska rasprava, konzultacije glavnih stranaka i poštivanje prava i sloboda Hong Konga najbolji način za usvajanje zakona o nacionalnoj sigurnosti, kako to predviđa članak 23 temeljnog zakona".

"Veliku zabrinutost" zbog najave Kine o donošenju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih prosvjeda, izrazile su u i Velika Britanija, Kanada te Australija.

Tri zemlje ističu da je jasno da će donošenje takvog zakona u ime Hong Konga, bez direktnog sudjelovanja njegovih stanovnika, zakonodavstva i pravosuđa, ugroziti načelo "jedna zemlja, dva sustava".

Kineska najava uvođenja novog zakonodavstva dolazi nakon što su se 2019. u Hong Kongu održavali prodemokratski prosvjedi, koji su ponekad bili i nasilni, te je Hong Kong doživio najveću krizu otkako je 1997. ponovo vraćen pod vlast Kine.

Zakon koji najavljuje Kina mogao bi za Hong Kong biti povijesna prekretnica.

Kina je u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

Zakonom bi se po pisanju lista South China Morning Posta zabranilo Hong Kongu otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

 

(Hina) xvk yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙