FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 10. svibnja 2020. (Hina)  - Sljedeći tjedan Europski parlament održava plenarnu sjednicu u Bruxellesu, Komisija bi trebala objaviti paket o turizmu, putničkom prometu i granicama, nekoliko ministarskih vijeća održat će video-konferencije.
 

Plenarna sjednica Europskog parlamenta održat će se u srijedu, četvrtak i petak u Bruxellesu. Većina europskih zastupnika sudjeluje na sastancima putem video-veze. 

Zastupnici će u srijedu raspravljati o planu za oporavak i revidiranom prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) koje bi Komisija trebala predstaviti najvjerojatnije u trećem tjednu svibnja. U petak će zastupnici glasati o rezoluciji kojom će se tražiti da novi sedmogodišnji proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. bude učinkovit instrument za oporavak gospodarstva.

Parlamentarci će u srijedu glasati o zakonodavnoj inicijativi u kojoj će od Komisije zatražiti da do 15. lipnja objavi prijedlog izvanrednog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) u slučaju da novi VFO ne bude izglasan na vrijeme, a kako bi se izbjeglo prekidanje financiranja programa od 1. siječnja 2021. 

U srijedu navečer predviđena je rasprava o opasnostima za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava koje predstavlja mađarski zakon o izvanrednom stanju i koji premijeru Viktoru Orbanu daje ovlasti da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja.

U četvrtak će zastupnici raspravljati o korištenju mobilnih aplikacija za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa, a da istodobno pravo na zaštitu podataka i pravo na privatnost budu zaštićeni.

U srijedu bi Komisija na svojoj redovitoj tjednoj sjednici trebala objaviti opsežan paket o turizmu, zdravstevnim i sigurnsnim protokolima za glavna turistička odredišta, uključujući hotele i druge vrste smještaja. Dio paketa su i smjernice o zdravstveno sigurnom nastavku putničkog prometa te smjernice o ukidanju kontrola na unutarnjim granicama. Očekuje se i preporuka Komisije u pogledu vaučera koje zrakoplovne kompanije nude putnicima u zamjenu za povrat novca. Većina zemalja članica zauzima se za to da se privremeno promijeni pravilo po kojem se putniku mora vratiti novac ako ne želi prihvatiti vaučer.

Zrakoplovne kompanije koje su pretrpjele najveći mogući udarac zbog koronakrize u velikim su financijskim poteškoćama. U u više slučajeva pomaže im država, a to znači i ulazak države u vlasništvo.

Komisija se zauzima za to da se ponuđeni vaučeri učine dovoljno atraktivnima kako  putnici kojima su otkazani letovi ne bi inzistirali na povratu novca.

Udruge za zaštitu prava potrošača se pribojavaju da bi u slučaju da se dopusti privremeno odstupanje od obveze za povrat novca to moglo postati trajno rješenje. Trebale su godine da se na europskoj razini osigura sadašnja razina prava putnika i udruge za zaštitu potrošača žele izbjeći da se sada stvari ponovno vrate na početak.

Sljedeći tjedan predviđeno je nekoliko neformalnih ministarskih video-konferencija.

U utorak će razgovarati ministri obrane i ministri zdravstva, u srijedu ministri poljoprivede i ribarstva.

U petak su na redu ministri vanjskih poslova, ministri zaduženi za industriju i unutarnje tržište te sastanak euroskupine.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙