FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Split predstavio mjere za suzbijanje krize

Autor: Žaklina Jurić

SPLIT, 7. travnja 2020. (Hina) - Splitska gradska uprava danas je predstavila paket mjera za suzbijanje gospodarske krize od korone među kojima je smanjenje plaća i financiranja stranaka, a tijekom vremena i 50 do 70 manje zaposlenih.

Gradonačelniku, njegovim zamjenicima i čelnim ljudima gradskih komunalnih tvrtki plaća će se smanjiti za oko 20 posto, dok će za 15 posto nižu plaću primati pročelnici i ostali rukovoditelji. Paket mjera se odnosi, osim na gradsku upravu, i na ustanove i poduzeća u vlasništvu grada.

"Dužni smo dati maksimum i pružiti dodatni poticaj. Ne smijemo dozvoliti da splitsko gospodarstvo bude spaljena zemlja. Potrebno je napraviti rezove iznutra. Budemo li gledali svatko za sebe za pola godine neće biti nikoga", istaknuo je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ovim paketom mjera preuzimamo dio tereta na gradsku upravu kako bi gospodarstvu dali apsolutni maksimum štiteći pritom najugroženije i najizloženije građane, dodao je.

Mjere je predstavio Dejan Kružić iz gradonačelnikova tima osnovanog zbog krize, a među mjerama je smanjenje plaća vrhu gradske uprave za 20 posto, 15 posto će manje dobivati pročelnici, a 10 posto ostali zaposlenici. Isti omjeri smanjenja će se provoditi i u svim gradskim komunalnim tvrtkama i to sve do kraja lipnja.

"Nema koristi od smanjenja prireza. Uvjetno rečeno, to je porez na bogatije, a prihodi će od njega svakako pasti oko 40 posto", rekao je Kružić.

Poručio je da se Grad treba zadužiti jer se ne može osigurati minimum kontinuiteta obavljanja funkcija. Generalno, zaduženje je na razini 150 milijuna kuna, to će potrajati dok se ne nađu izvori. Umjesto zaduženja jedna od mjera  osiguranja novčanog tijeka je prodavanje gradske imovine iako je naravno loše vrijeme", poručio je Kružić.

Savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša je izjavio da su građanima odgođene ovrhe, zaustavljene prisilne naplate sve do 30. lipnja. Podsjetio je kako je odgođeno plaćanje komunalne naknade, računa za čistoću i vodu, a ukinuto je i plaćanje vrtića, te cjelodnevnog boravka.

Rekao je da Grad Split ima mjeru sufinanciranja otvaranja novih radnih mjesta. Radi se o jednokratnoj pomoći od četiri tisuće kuna po svakom novozaposlenom za prijem u radni odnos s punim radnim vremenom i to na minimalno četiri mjeseca zadržavanja novozaposlenog.

(Hina) xzjur yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙