FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istarska županija i gradovi spremni za rasterećenje gospodarstvenika

Autor: Daniele Sponza

PULA, 13. ožujka 2020. (Hina) - Iz Istarske županije u petak su najavili kako zbog krize s koronavirusom, koja izravno utječe na smanjenje prihoda, razmišljaju o mjerama za rasterećenje gospodarstvenika te naknadi i potpori za one koji su ugroženi, posebno vodeći računa o malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. 

  

 "Nalazimo se u izvanrednoj situaciji, sustav funkcionira i svatko radi svoj posao jer samo odgovornim ponašanjem svi zajedno možemo doprinijeti izlasku iz ove situacije. Individualni interesi moraju biti u ovom trenutku stavljeni sa strane i svi moramo biti u funkciji interesa zajednice", poručio je iz Pule obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

 Na konferenciji za novinare s istarskim gradonačelnicima Radin je sve pozvao na zajedništvo i suradnju, kako bi najprije zdravlje građana bilo u što manjoj mjeri ugroženo, a potom i aktivnosti gospodarstvenika.

 Iako je prioritet zdravlje, dodao je, aktualna izvanredna situacija s koronavirusom ima i gospodarski aspekt kako iz jedne krize ne bi ušli u drugu.

 "Ne možemo čekati da epidemija završi da bi se počeli baviti posljedicama koje ova situacija ima za gospodarstvo, nego moramo djelovati već sada", istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 Najavio je kako će se na lokalnoj i regionalnoj razini izraditi planovi štednje te procjene učinka pojedinih mjera na proračun, a županija i gradovi izaći će s konkretnim prijedlozima za javnu štednju i rasterećenje privatnog sektora. 

 Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga kazao je kako su na razini gradova i županije već utvrdili niz mjera koje će se aktivirati kako bi se pomoglo poslovnom sektoru.

 Riječ je, kaže Paliaga, o dvije skupine mjera od kojih se jedna odnosi na mjere javne štednje kako bi umanjili negativne učinke krize po javne proračune te zadržali njihovu stabilnost, poput zabrane zaduživanja ili odgađanje pojedinih investicija. 

 Ustvrdio je kako će se javne usluge nastaviti normalno pružati, a svi prihodi koji se ubiru od gospodarstva bit će analizirani s ciljem da se čim više ostavi poduzećima da prebrode ovu situaciju, od zakupa javnih površina, komunalnih davanja do lokalnih poreza i spomeničke rente.

(Hina) xdspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙