FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brodsko-slavonska županija već dva dana bez novozaraženih

Autor: Marijan Vrkljan

SLAVONSKI BROD, 2. travnja 2020. (Hina) - Brodsko-posavska županija nema novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da od utorka, kada je zaraza ukupno potvrđena za osam osoba, već dva dana nema novooboljelih.

 Iz županijskog Stožera civilne zaštite u četvrtak napominju da je od osam zaraženih osoba jedna umrla, jedna je u slavonskobrodskoj bolnici, a šest ih je zbog stabilne zdravstvene slike u kućnoj izolaciji.

 Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković pojasnio je u čemu je razlika u odnosu na brojke iz nacionalne statistike, gdje se vodi 11 na koronavirus pozitivnih slučajeva u ovoj županiji.

 Naime, troje pacijenata nisu bili tretirani kroz zdravstveni sustav na području županije, ali su uz nju vezani boravištem ili prebivalištem.

 "Još uvijek imamo osam pozitivnih osoba, a samo je jedna osoba hospitalizirana. Šest ih se liječi kod kuće, njihovo zdravstveno stanje je dobro, ali još nisu izliječeni. U samoizolaciji je četrdesetak zdravstvenih djelatnika, a do sada nismo imali onih koji su pozitivni. Ukupno je u samoizolaciji oko 600 do 700 osoba," rekao je Cvitković.

 Vezano za slučaj poslovnice trgovačkog lanca Kaufland u Slavonskom Brodu, koja je zbog zaraze jedne djelatnice zatvorena, ali i otvorena nakon provedene dezinfekcije, istaknuo je kako je epidemiološka služba postupala sukladno važećima pravilnicima i aktima.

  Osvrčući se na reakcije građana za taj slučaj na društvenim mrežama, Cvitković je poručio da epidemiolozi nisu mogli reagirati prije no što je stigla službena potvrda nalaza.

 "Ne možemo postupati na osnovu želja i govorkanja. Postupanja za dezinfekcijom i obrade kontakata postoje u onom trenutku kad imate podatke da je neki nalaz pozitivan, a ne na osnovu nekih drugih saznanja. U protivnom bi se na osnovu brojke poznatih pozitivnih slučajeva zatvorile tisuće tvrtki", naglasio je.

 Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković podsjetio je građane da od 6. travnja svoja mjesta boravišta ili prebivališta mogu napuštati isključive uz e-propusnice.

 Napomenuo je kako je snazi i zabrana lova i sportskog ribolova u rekreativne i sportske svrhe.

 Naime, dio građana te je aktivnosti prakticirao pod opcijom boravka na svježem zraku, ali se nisu pridržavali propisanih mjera zabrane okupljanja više osoba na istoj lokaciji.

(Hina) xmvrk ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙