FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka županija nema novoozaraženih, poštuju se zaštitne mjere

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 31. ožujka 2020. (Hina) - U Karlovačkoj županiji drugi dan za redom nema novoozaraženih, pa su iz županijskog Stožera civilne zaštite u utorak pohvalili građane zbog  pridržavanja zaštitnih mjera jer je za pobjedu virusa, ističu, najvažnije zaustaviti nagli rast broja oboljelih.

 Inače, u županiji su dosad ukupno zaražene 22 osobe od kojih je jedna umrla, devet ih je u karlovačkoj bolnici, dvoje u Zagrebu te deset na kućnom liječenju.

 Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je na konferenciji za novinare Stožera kako je važno da se pacijenti s poteškoćama u dišnom sustavu prvo telefonom jave svom liječniku i detaljno mu opišu svoje simptome i kontakte, te da nenajavljeno ne odlaze u ambulante.

 To je, dodala je Hranilović, iznimno važno kako bi se zdravstvene djelatnike i ustanove sačuvalo od zaraze.

 Iz karlovačke policije dobrim su ocijenili stanje sigurnosti u županiji, jer nema kaznenih djela i prekršaja koji bi bitno utjecali na percepciju sigurnosti građana.

 Načelnik PU karlovačke Darko Bratić naveo je kako je kontrolom poštivanja preventivnih mjera utvrđeno da je u Karlovcu unatoč zabrani radio jedan lokal koji je imao zatvorena vrata, ali su u njemu uz ugostitelja bila i dva gosta.

 "To je u ovim uvjetima nedopustivo, ne samo da vlasnici sebe izlažu visokim novčanim kaznama, već i sebe i goste izlažu mogućnosti zaraze“, istaknuo je.

 U zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a Bratić navodi kako među dosadašnjih 60 kršitelja dominiraju pojedinci koji i inače krše propise i zakone. Dakle, oni koji su i inače skloni kršiti društvene norme čine to i s propisima o prevenciji širenja zaraze.

 Za slučaj fotografa koji je prošlog petka u trijažnom šatoru ispred karlovačke bolnice snimao zdravstvene djelatnike iz Ogulina koji su došli testirati se na virus Bratić je rekao kako se tu nije radilo o kaznenom ni prekršajnom djelu.

 Tamo, naime, nije  bilo oznaka za zabranu snimanja, a fotografiranje je obavljeno s vanjskog perimetra, a ne unutar bolnice.

 Iz Stožera ističu kako od danas od 8 do 17 sati rade vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, uz poštivanje mjere socijalnog distanciranja i drugih propisanih mjera Zavoda za javno zdravstvo.

(Hina) xvhor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙