FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU jača borbu protiv raka koji ubija svakog 4. Europljanina

Autor: Renata Tomašević Virovec

BRUXELLES/LUXEMBOURG, 4. veljače 2020. (Hina/dpa) - Europska komisija želi pojačati borbu protiv raka koji ubija svakog četvrtog građanina Europske unije, prema statistikama objavljenima na Svjetski dan borbe protiv raka koje otkrivaju da je Hrvatska na drugom mjestu po smrtnosti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak predstavlja europski plan "Pobijediti rak", što je tek prvi korak u javnoj raspravi kojom će se prikupiti stajališta liječnika, znanstvenika, udruga i političkih lidera.

"Studirala sam medicinu kako bih pomogla drugima da prevladaju tugu i bespomoćnost", napisala je von der Leyen na Twitteru pa dodala: "Danas raste postotak preživljavanja oboljelih od raka, no još je mnogo posla pred nama".

Gotovo 1,2 milijuna ljudi umrlo je od raka u Europskoj uniji u 2016., objavio je Eurostat u utorak na temelju najnovijih dostupnih podataka.

Time rak čini 26 posto svih smrti u europskom bloku.

Rak pluća najsmrtonosniji je oblik za muškarce, a rak dojke za žene, navodi Eurostat s time da je stopa smrtnosti muškaraca veća od stope smrtnosti žena.

Najviši postotak smrtnosti oboljelih od raka ima Mađarska, 345 na 100.000 stanovnika, a slijede je Hrvatska, Slovačka i Slovenija.

Mediteranske i nordijske zemlje imaju najniže stope smrtnosti, a rekorder je Cipar sa 194 smrti na 100.000 stanovnika.

(Hina) xrt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙