FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Metelko Zgombić: građani moraju biti u središtu Konferncije o budućnosti Europe

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 28. siječnja 2020. (Hina) - Građani zemalja članica Europske unije moraju biti u središtu Konferencije o budućnosti Europe, izjavila je u utorak državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić.

"Građani moraju biti u središtu rasprava o budućnosti Europe: kako možemo adresirati sadašnje i buduće izazove i kakvu Europu želimo. Konferencija o budućnosti Europe dat će nam prigodu za razmišljanje o tim pitanjima", izjavila je Metelko Zgombić nakon završetka sastanka Vijeća za opće poslove, kojim je predsjedavala.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je rasprava o stajalištu Vijeća EU-a o Konferenciji o budućnosti Europe. Europski parlament i Komisija već su objavili svoja stajališta o toj konfernciji, a Vijeće za opće poslova u utorak je o tome prvu razmjenu mišljenja koje treba pomoći da se usuglasi stajalište zemalja članica o tome pitanju.

Europsko vijeće je na samitu u prosincu zadužilo hrvatsko predsjedništvo da radi na definiranju zajedničkog stajališta Vijeća EU-a o toj konferenciji. 

Nakon što sve tri institucije definiraju svoje stajalište pristupit će se izradi zajedničke deklaracije u u kojoj će se definirati koncept, struktura, opseg i vremenski raspored Konferencije o budućnosti Europe, koja treba započeti 9. svibnja na Dan Europe.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙