FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovački slikar Stjepko Mamić izlaže u Europskom parlamentu

Autor: Alen Kozina

STRASBOURG, 17. prosinca 2019. (Hina) - U Europskom parlamentu u Strasbourgu u utorak je, u organizaciji ureda hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić, otvorena izložba dubrovačkog slikara Stjepka Mamića.

Stjepko Mamić je suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Dubrovnika i pomorski kapetan a svoje slike izlagao je u vodećim likovnim središtima svijeta. 

Motivi Mamićevih slika kojima dominiraju boje vezani su uz more, a najčešće su to ribe. 

"Kroz svoj izvanredan dar on oživljava more u svoj veličanstvenosti", rekla je zastupnica Tomašić otvarajući izložbu naslovljenu "Art is life".

"Mnogi likovni kritičari pisali su o njegovom radu a Stjepko je postigao status svjetski poznatog i poštovanog autora, široko je priznat i odbio je brojne međunarodne nagrade za svoju izvanrednu originalnost i kvalitetu njegovih radova", istaknula je Tomašić.

Stjepko Mamić je rođen u Dubrovniku 1958 godine a trideset godina radio kao pomorski kapetan u trgovačkoj mornarici. Završivši likovnu akademiju u Firenci i parišku Académie de Port-Royal posvetio se u potpunosti slikarstvu.

U okviru izložbe "Art is life" uz Mamićeve radove predstavljeni su i radovi francusko-izraelske kiparice Myriam Sitbon Mendel i radovi modne dizajnerice Slađane Krstić iz Rima..

Izlagao je, među ostalim, na pariškom Jesenskom salonu, muzeju Louvre, salonu Gustave Eiffel na Eiffelovom tornju, muzeju Louvre, i drugdje u svijetu.  Ove godine je primljen u članstvo francuskog Akademskog društva za umjetnost, znanost i književnost (Societe Academique Arts-Sciences-Lettres ) sa sjedištem u Parizu, a od 2016. god. je član Accademie Culturale Europea sa sjedištem u Rimu. 

"Htjela sam pokazati da Hrvatska ima mnogo toga za pokazati,da to nije zemlja koja živi u pretprošlom stoljeću. Gospodin Mamić je fantastičan slikar i ponosna sam što to mogu pokazati kolegama", objasnila je Tomašić svoje motive za organizaciju izložbe.

"No kako sam u Odboru za ribarstvo, i radim na tome posljednjih pet godina, na ovoj smo izložbi okruženi ribama, okruženi smo Jadranom. Gdje u Strasbourgu može biti bolje?", dodala je Tomašić.

Mamić ističe kako je u Europskom parlamentu teško dobiti prostor za izlaganje i zahtjevno organizirati izložbu no da je ostvarena zahvaljujući Ruži Tomašić i Europskim konzervativcima.

"Hrvatska od 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom pa sam mislio kako bi to bila jedna lijepa priča,puna boja i božićnog ugođaja s morskim ambijentom te da bi to bilo neko naše prikladno predstavljanje Europi", tumač Mamić svoje razloge za odluku da održi ovu izložbu u Strasbourgu.

"Dok smo postavljali izložbu prišlo je mnogo ljudi, zastupnika i drugih, reklo da im se sviđa, što mi je kao slikaru bilo drago čuti", dodao je.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙