FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: nema dogovora o novim čelnicima, novi summit 30. lipnja

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 21. lipnja 2019. (Hina) - Čelnici zemalja članica nisu uspjeli postići dogovor o raspodjeli dužnosti na najvišim institucijama EU-a i ponovno će pokušati na izvanrednom summitu 30. lipnja.

 Nakon višesatne rasprave tijekom radne večere, čelnici 28 zemalja Europske unije, koji su se okupili na dvodnevnom summitu, nisu uspjeli postići dogovor te su zakazali novi summit za desetak dana, neposredno prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta.
 Europsko vijeće, najviše političko tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, po Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski parlament ga potvrđuje. U Europskom vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu nadpolovična.
  Nakon europskih izbora europski pučani i socijaldemokrati ostali i dalje najjače stranke u Europskom parlamentu, ali više nemaju većinu i moraju ići u koaliciju s drugim proeuropskim strankama, liberalima i zelenim.
  Najprije treba postići dogovor oko imena novog predsjednika Komisije, ali s obzirom da se pri izboru novih čelnika mora voditi računa o političkoj, zemljopisnoj, demografskoj i spolnoj ravnoteži, odluka se mora donijeti u paketu koji osim predsjednika Komisije, uključuje predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku koji je ujedno i potpredsjednik Komisije te predsjednika Europske središnje banke.

(Hina) xsv yiluc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙