FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2020. rezultati istraživanja TOMAS o turističkim stavovima i potrošnji u Hrvatskoj

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 13. svibnja 2019. (Hina) - U 2020. godini trebali bi biti poznati rezultati prvog istraživanja TOMAS o turističkim stavovima i potrošnji na području cijele Hrvatske, i to i izvan ljetnih mjeseci, kojeg prvi put ove godine zajednički provode Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i zagrebački Institut za turizam.

Najavljujući to istraživanje i rezultate, iz Ministarstva turizma i HTZ-a u ponedjeljak su naglasili da su do sada istraživanja TOMAS obuhvaćala samo jadranske županije, a da će ove godine obuhvat biti puno veći, s profilom,  zadovoljstvom i potrošnjom turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, i to i u ljetu i izvan ljetnih mjeseci.

Riječ je o istraživanju "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS Hrvatska 2019", po metodologiji koju u različitim TOMAS istraživanjima (ljeto, nautika, za pojedine destinacije i druga) Institut za turizam provodi godinama, a u ovom sveobuhvatnom istraživanju planirani je uzorak 14.500 ispitanika/turista. Podatke će u istraživanju od domaćih i stranih turista iz više od 15 zemalja anketari prikupljati u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, odnosno u svim jadranskim županijama, Zagrebu, Slavoniji te sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, i to u hotelima, hostelima, kampovima i objektima obiteljskog smještaja, uključujući i OPG-ove.

Na tom će projektu, kako dodatno doznaje Hina, biti angažirano oko 300 anketara, koji će istraživanje provoditi svakodnevno godinu dana, odnosno od 1. svibnja ove do 1. svibnja iduće godine, a HTZ za to izdvaja 1,25 milijuna kuna.

Ministar turizma Gari Cappelli podsjetio je da će 2020., kada se očekuju rezultati tog istraživanja, na snagu stupiti i paket turističkih zakona, nedavno usvojen u saboru (o turističkim zajednicama, o turističkoj pristojbi i o članarini).

"Rezultati će biti važni za pripremu budućih programa i aktivnosti, sukladno našoj turističkoj politici, jer želimo odgovorno voditi turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti, za što ćemo studije ove godine i prvi puta financirati kroz nedavno objavljeni javni poziv Razvoj javne turističke infrastrukture vrijedan 25 milijuna kuna", poručio je Cappelli.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić važnim je istaknuo da će to istraživanje prvi put dati uvid u 'sliku' potražnje u razdobljima izvan glavne (ljetne) turističke sezone, što će omogućiti kvalitetnije evaluiranje dosad provedenih aktivnosti poticanja izvansezonskog turističkog prometa, kao i uspješnije pripreme idućih komunikacijskih kampanja.

"Prvi put imat ćemo i informacije o preferencijama turista koji posjećuju zelenu Hrvatsku, a kako je riječ o velikom i za provedbu zahtjevnom istraživanju, pozivamo sve turističke subjekte koji će biti izabrani u uzorak da ga podrže i omoguće anketiranje gostiju", naglasio je Staničić, najavljujući da će dobivene rezultate koristiti i pri izradi novog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma. 

Ravnatelj Instituta za turizma Damir Krešić tim je povodom ocijenio da su podaci iz istraživanja TOMAS-a neophodni za unapređenje turističkog proizvoda i njegovu prilagodbu očekivanjima turista, ali i za izračun ukupnih prihoda od turizma i izradu satelitskog računa turizma.

(Hina) xtam ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙