FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdravstveni turizam šansa za produljenje sezone i privlačenje gostiju veće platežne moći

Autor: Siniša Kalajdžija

TUHELJSKE TOPLICE, 9. svibnja 2019. (Hina) - Zdravstveni turizam velika je šansa Hrvatske za produljenje turističke sezone, jačanje vansezonske ponude i privlačenje gostiju veće platežne moći, istaknuto je u četvrtak na svečanosti otvorenja kongresa krovne organizacija europskog zdravstvenog turizma-ESPA koji se od 8. do 10. svibnja održava u Termama Tuhelj. 

Godišnji kongres ESPA-e okupio je predstavnike 21 europske zemlje, koji će uz ostalo razgovarati i o novim trendovima i inovacijama u zdravstvenom turizmu.

Sve veća želja ljudi za prirodnim načinom liječenja ide u prilog daljnjem rastu zdravstvenog turizma, naglasio je na otvorenju kongresa predsjednik ESPA-e Thierry Dubois, koji se osvrnuo i na rastući trend fokusa na zdravlje i prevenciju zdravstvenih problema u razvijenim zemljama 

Na skupu, čiji je suorganizator Hrvatska gospodarska komora (HGK), a partner Hrvatska turistička zajednica (HTZ), je istaknuto da je zdravstveni turizam najbrže rastući dio turističke industrije, koji godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić uvjeren je da će zdravstveni turizma u godinama pred nama ostvarivati veliki rast i da Hrvatska svakako može biti konkurentna na tom području. Riječ je o proizvodu koji nije vezan uz sunce i more i koji kao takav snažno utječe na produljenje turističke sezone, kako na obali, tako i na kontinentu, naglasio je Staničić.

Podsjetio je i na podatke iz istraživanja TOMAS ljeto 2017. po kojemu sedam posto turista posjećuje Hrvatsku motivirano zdravstvenim razlozima, dok ih gotovo osam posto dolazi radi wellnessa.

I potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u zdravstvenom turizmu vidi jako dobru priliku da Hrvatsku da pojača turističku ponudu van glavnog dijela sezone, a kao prednosti Hrvatske u tom segmentu uz ostalo navodi i blagu klimu te visoku kvalitetu zdravstvene usluge.

Za veću konkurentnost hrvatskog zdravstvenog turizma ključnim drži intenziviranje marketinških aktivnosti radi jačanja imidža Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma te nove investicije, odnosno gradnju novih i obnovu postojećih kapaciteta. Na taj se način približavamo mogućnosti stjecanja međunarodnih certifikata, koji su ključni za povećanje broja stranih gostiju, naglasio je Kovačević. 

Pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić je istaknula ako je 15 posto svih turističkih putovanja motivirano zdravstvenim razlozima.

Potencijal razvoja zdravstvenog turizma za cjelogodišnje poslovanje je izniman pa je stoga i uključen kao dio Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, rekla je Šarić, iznoseći i podatak da turisti u zdravstvenom turizmu troše 20 do 30 posto više od prosječnog gosta. 

Godišnji kongres ESPA održava se pod sloganom "Secrets of life balance - a life full of well being" pa, uz stručne teme, uključuje i edukacije kako kroz prehranu, relaksaciju i uživanje u hobijima prevenirati zdravstvene probleme.

Teme skupa su i novi trendovi i inovacije u zdravstvenom turizmu kroz predstavljanje najboljih praksi i novih tržišnih niša u lječilišnom, spa i wellness turizmu, a na panelima će se uz ostalo raspravljati i kako kreirati ponudu za putnike s tržišta izvan EU-a, s fokusom na Rusiju, Kanadu i SAD, izazovima i šansama za pružatelje zdravstveno-turističkih usluga, itd.

Tijekom kongresa bit će dodijeljene i nagrade "ESPA Innovation Awards" za inovativnost pružatelja medicinskog wellnessa i spa hotela, a trodnevni će skup sudionici iskoristiti i za posjet Kumrovcu te dvorcima Veliki Tabor i Miljana.

(Hina) xskal ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙