FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska perspektiva zapadnog Balkana je pitanje rata ili mira - Juncker

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 20. veljače 2019. (Hina) - Zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer u suprotnom postoji rizik od povratka u 90-te godine prošlog stoljeća, izjavio je u srijedu u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je o perspektivi članstva tih zemalja razgovarao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. 

"Ako te zemlje ne postanu članice EU-a riskiramo povratak u 90-te. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Najavio je da će učiniti sve da dođe na sastanak na vrhu Inicijative triju mora koji organizira slovenski predsjednik početkom lipnja u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Juncker koji je i prošle godine sudjelovalo na summitu Inicijative u Bukureštu. 

Inicijativa triju mora izvorno je zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU-a- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

U početku se u nekim krugovima govorilo da je tu riječ protueuropskoj inicijativi, nekoj vrsti protuteže ruskom i njemačkom utjecaju i svojevrsnomm  američkim 'trojanskom konju' kojim SAD želi oponirati Francuskoj i Njemačkoj. 

To je utihnulo kada je Juncker došao na summitu u rujnu prošle godine u Bukureštu, a sada ponavlja da je ta Inicijativa u europskom interesu.

Pahor je zahvalio Junckeru na potporu za tu Inicijativu te najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na summit.

Pahor je, govoreći o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, posebno se osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, koja je slučaj "sui generis" i prema kojoj treba biti "suptilan", što ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterija za eurpske integracije.

Junckeru je postavljeno pitanje da komentira izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".  "Mislim da je imao pravo što se ispričao", rekao je Juncker.

Juncker, koji se na konferenciji za novinare pojavio s flasterom preko obraza, rekao je da želi naglasiti da se porezao jutros dok se brijao, kako se ne bi protumačilo "da mu je to napravila britanska premijerka Theresa May".

Odmah nakon sastanka s Pahorom, Juncker je primio britansku premijerku.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙