FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska političarka i glumica Violeta Tomič "spitzenkandidat" Europske ljevice

LJUBLJANA, 29. siječnja 2019. (Hina) - U slovenskoj Ljevici (L) potvrdili su u utorak da je njihova  parlamentarna zastupnica Violeta Tomič imenovana za "spitzenkandidata"  Stranke europske Ljevice (PEL), saveza europskih demokratsko- socijalističkih i komunističkih stranaka,  za predsjednika Europske komisije uniji na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine.

Europska ljevica imenovala je slovensku zastupnicu  Violetu Tomić za vodeću kandidatkinju na svibanjskim izborima za Europski parlament, a uz nju i  Nica Cuea, bivšeg glavnog tajnika belgijskog sindikata metalskih radnika  (MWB-FTGB), priopćeno je iz stranke.

Zastupnici iz stranaka Europske ljevice u Europskom parlamentu okupljeni su u klubu zastupnika Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL) 

"Njenu kandidaturu  vidimo kao priznanje radu naše stranke u europskom kontekstu", naveli su u priopćenju za javnost iz stranke koja vladi premijera Šarca osigurava parlamentarnu većinu ali nije članica njegove koalicije.

U stranci još ne žele potvrditi hoće li  Violeta Tomić voditi njihovu listu na izborima za Europski parlament, ali tvrde da će i na tim izborima, kao i na izborima u Sloveniji, voditi kampanju za oblikovanje neke "drukčije Europe".

"Rušit ćemo neoliberalizam političke sredine i populizam desnice. Naša je poruka biračima da je drukčija Europa moguća. To je Europa kao  demokracija na svim društvenim razinama. Europa solidarnosti i suradnje za koju se borimo, Europa ljudi, a ne Europa kapitala", navela je stranka slovenske radikalne  ljevice u priopćenju za javnost.

Slovenska  političarka Violeta Tomić (56)  rođena je u Sarajevu (BiH), a u slovenskom parlamentu lani je na listi Ljevice (L) izabrana u svoj drugi mandat. Jedna je od vodećih javnih lica te stranke koja se prema svom programu bori za "demokratski socijalizam" i smanjenje društvenih razlika, te protivi članstvu Slovenije u NATO savezu.

Tomič je, kao i slovenski premijer Marjan Šarec, diplomirala na Akademiji za kazalište i film u Ljubljani i kasno se počela baviti politikom, ali se po vlastitim tvrdnjama i u mladosti isticala aktivizmom i borbom protiv netolerancije i govora mržnje.

Najveću popularnost prije ulaska u politiku, osim na kazališnoj sceni, stekla je i kao voditeljica franšizne  emisije "Posljednja karika"  koja se dugo emitirala na nacionalnoj televiziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙