FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski premijer pozvao na odlučno suprotstavljanje "neprijateljima Europe"

STRASBOURG, 16. siječnja 2019. (Hina) – Nije vrijeme za kolebanje pred "neprijateljima Europe", poručio je u srijedu španjolski premijer Pedro Sanchez nekoliko mjeseci prije izbora za Europski parlament na kojima se očekuje rast euroskeptičnih stranaka.

Socijalistički premijer Španjolske održao je u srijedu govor o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u okviru redovnih obraćanja europskih čelnika eurozastupnicima.

"Glavna ideja mog govora jest – ako želimo da nas Europa štiti u vrijeme ovog povijesnog raskrižja, mi moramo štititi Europu", rekao je Sanchez koji je u lipnju postao sedmi premijer Španjolske od zbacivanja diktature sedamdesetih godina prošlog stoljeća i prvi čelnik koji je prisegnuo s rukom na ustavu, a ne na Bibliji. 

Sanchez je preuzeo vlast od konzervativca Mariana Rajoya koji je zbačen zbog korupcijskog skandala, no njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) ima samo 84 od 350 zastupničkih mjesta, najmanje za neku vladu od povratka demokracije, zbog čega mnogi propitkuju koliko će se održati njegov kabinet koji na vlasti održavaju krajnje lijeva stranka Podemos, katalonski separatisti i manje nacionalističke stranke. Prošlog je mjeseca po prvi put od kraja diktature Francisca Franca jedna ekstremno desna stranka dobila zastupnička mjesta u regionalnom parlamentu u njegovoj državi,

"Danas se vodi prava bitka ideja: nazadovanje protiv napretka. Znamo da se budućnost nije nikad osvojila koracima natrag", poručio je socijalistički premijer. 

"Nije vrijeme za kolebanje pred neprijateljima Europe: naša uvjerenja i odlučnost će se boriti protiv autoritarnosti", kazao je Sanchez i upozorio kako je najslabija točka EU razjedinjenost od koje profitiraju njezini neprijatelji. 

Onima koji "šire negativne poruke" poručio je da Europa neće nikad biti prijetnja raznolikosti naroda, jezika i kultura, te da je Europa upravo suprotno – područje višestrukih identiteta koja nije samo zemljopisni pojam, nego i savez zajedničkih vrijednosti poput otvorenog društva, inovacija, gospodarskog, ali i održivog razvoja i socijalne kohezije. 

Migracije

Sanchez je u Strasbourgu istaknuo kako je po pitanju migracija ključna suradnja sa zemljama iz kojih migranti kreću, te da jedinstveni savez bez granica zahtijeva i zajedničku političku azila, zbog čega su hitno nužne reforme. 

Naglasio je kako je Marakeški sporazum prvi korak prema multilateralnom upravljanju, pa je izrazio žaljenje što ga niz država nije prihvatio. 

Protuimigrantski Vox je u prosincu dobio je 12 zastupničkih mjesta u Andaluziji, najmnogoljudnijoj od 17 španjolskih regija, inače tradicionalnom uporištu socijalista, koja se nalazi na samom jugu države i time je na prvoj crti ilegalnih migracija iz Afrike. 

Španjolska je prošle godine postala najčešća ruta za migrante s tog kontinenta, što je dotad bila Italija.  Broj dolazaka povećao se na 57 tisuća, stoji u podacima EU-a. 

Socijalna Europa

Sanchez je ustvrdio kako mnogi Europljani i danas trpe posljedice "strašne" financijske krize iz 2008. godine, što se očituje u socijalnoj isključenosti, siromaštvu i nezaposlenosti, pogotovo među mladima i ženama.

"Smanjila se nejednakost između, no povećala unutar država".

Pozvao je na izgradnju socijalne Europe koja će stvarati poslovne prilike, ali i čuvati radnička prava, te promicati održivi razvoj i očuvanje okoliša. 

Socijalistička vlada u Španjolskoj u prijedlogu novog proračuna, o kojemu će se glasovati u veljači i čije bi odbijanje moglo dovesti do prijevremenih izbora, predložila je 6 posto više sredstava za socijalne mjere – za mirovine 6, za prometne subvencije 13, a za školarine 10 posto više financija. 

Usprkos tome, proračun bi trebao znatno smanjiti deficit, na 1,3 posto BDP-a, s 2,7 posto od prošle godine, što će se postići višim porezima za bogate i velike korporacije, piše Reuters.

Sanchez je najavio i povećanje minimalne plaće za 22 posto, ali i više 6 posto više sredstava za Kataloniju, autonomnu regiju koja proteklih godina teži secesiji od Španjolske i čije su stranke potrebne vladi kako bi održala krhku vlast. Dio europarlamentaraca na Sanchezov je govor donijela fotografije katalonskih čelnika pritvorenih zbog pobune, pozivajući na njihovo oslobađanje.

Katalonija bi u novom proračunu trebala dobiti oko 16,8 posto sveukupnih sredstava za regije, što bi je stavilo iznad Andaluzije koja je dosad dobivala najviše novaca od središnje vlasti. 

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić u EP-u je u raspravi upozorila Sancheza da je izgledno da je svijet pred novom krizom i da stoga Madrid treba paziti na javnu potrošnju kako Španjolska svojim dugogodišnjim poigravanjem deficitom ne bi "učinila katastrofu za Europu". 

Španjolski premijer u srijedu je pozvao i na dovršavanje ekonomske i monetarne unije, ustvrdivši kako je euro unatoč desetljeću krize "ipak uspješna priča", no da su potrebne reforme da Unija bude otpornija na buduće krize. 

"Naučimo lekciju iz onog što nam se nedavno dogodilo. Ne možemo si dozvoliti cijenu koju bi platili ako ne učinimo ništa". 

Europskim zastupnicama zahvalio je na promicanjima rodne ravnopravnosti, podsjetivši da je Madrid prije 7 mjeseci formirao vladu s najviše zastupljenih žena od svih članica OECD-a. 

Naglasio je kako Španjolska neće učiniti nijedan korak nazad po pitanju rodne ravnopravnosti, pa je pozvao na europsku strategiju po tom pitanju koja bi bila obvezujuća.  

Europa kao globalni igrač

Sanchez je u EP-u rekao i kako EU mora postati ključan igrač, što zasad još uvijek nije. Kazao je kako oni koji se priželjkuju propast EU-a to čine jer ne žele da njezin jedinstven model ne uspije – trokut demokracije, ekonomskog razvoja i socijalne države. 

"EU mora  svijetu pokazati da je meka sila, jer to želi, ne zato što nije u mogućnosti biti nešto drugo". 

Naglasio je kako Europi prijeti pristup koji je prije nekoliko desetljeća kontinent "pretvorio u pepeo", te kako se sloboda i mir ne smiju uzeti zdravo za gotovo. 

Govoreći o izborima za Europski parlament istaknuo je kako se u svibnju događa ispit za Europu,pa je pozvao zastupnike da budu čvrsti u obrani europskih vrijednosti u kontekstu prijetnje autoritarnih političara koji imaju samo jedan cilj – uništiti EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙