FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuica u EP-u organizirala konferenciju "Fight & Win – Kako se oduprijeti raku"

BRUXELLES, 29. siječnja 2019. (Hina) - Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (HDZ/EPP) organizirala je u utorak u Bruxellesu osmu i završnu konferenciju "Fight & Win – Kako se oduprijeti raku" čiji je cilj pomoći pronalaženju zajedničkih smjernica za borbu protiv karcinoma.

Do sada je u Hrvatskoj održano sedam takvih konferencija - u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Zadru i Zagrebu. Na osmoj konferenciji u Bruxellesu sudionicima se video porukom obratio predsjednik skupine EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber te je pročitana poruka hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

O svojim iskustvima u liječenju onkoloških bolesti govorila je direktorica Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Anne Bucher, zatim predsjednik grupe „Zastupnici protiv raka“ u Europskom parlamentu Alojz Peterle, zastupnik José Inácio Faria, direktorica Udruženja europskih liga protiv raka Wendy Yared, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga te potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić.

O važnosti podizanja svijesti javnosti u borbi protiv karcinoma govorila je osnivačica portala i udruge ,,Nismo same'' Ivana Kalogjera Brkić te organizatorica konferencije, zastupnica Dubravka Šuica.

"Moj je glavni motiv podizanje svijesti u javnosti o ovoj bolesti. Nadam se da ćemo uspjeti podići svijest i da ćemo demistificirati tu tešku bolest tako da ona može prerasti u kroničnu bolest, ako ju nije moguće izliječiti", rekla je Šuica, koja je izrazila zadovoljstvo što je i u Hrvatskom saboru osnovana skupina Zastupnici protiv raka, po uzoru na skupinu u Europskom parlamentu.

Slovenski zastupnik Peterle, koji je i sam prebolio rak, rekao je da "rak ne priznaje i ne poznaje granice, ni političke niti nacionalne, i zato treba udružiti naše snage i razviti široku frontu da pobijedimo ovu bolest. To nije pitanje samo pojedinaca nego je socijalno i političko pitanje. Zato imamo ovu grupu Zastupnici protiv raka. To što je u Hrvatskom saboru na inicijativu Dubravke Šuice osnovana ista takva skupina nešto je najljepše što sam doživio prošle godine. Želio bih da se takve skupine osnuju u svim državama članicama", rekao je Peterle.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙