FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 28. listopada 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan ministri prometa zemalja članica na neformalnom sastanku u Grazu počet će raspravu o prijedlogu ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje, koji se u prvi mah učinio jednostavnim, ali se sve više pokazuje vrlo kompliciranim.

Europska komisija je prošli mjesec predložila da se od sljedećeg godine ukine polugodišnje pomicanje sata u Europskoj uniji, prepuštajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zemlje članice, koje donose konačnu odluku, moraju se dogovoriti i uskladiti rješenja kako se ne bi dogodilo da susjedne zemlje koje su oduvijek bile u istoj vremenskoj zoni ne završe u različitim vremenskim zonama.

Inicijativa o ukidanju pomicanja sata potekla je iz Finske, a podržale su je i ostale zemlje sjevera Europe, koje sve žele da zimsko računanje vremena postane trajno. To je i razumljivo, s obzirom da bi primjerice, ako Švedska ostane pri ljetnom računanju vrwmena, 21. prosinca u Stockholmu sunce izlazilo u 9.43. S druge strane, ako bi uvele zimsko računanje vremena kao trajno, u južnim članicama bi usred ljeta, mrak padao već oko 19 sati, što bi moglo imati dosta negativnih posljedica po njihov turizam.

Stoga su se Malta, Cipar, Portugal i Grčka već izjasnile za očuvanje zimskog i ljetnog računanja vremena. 

Austrijsko predsjedništvo je nedavno zbog različitih stajališta zemalja članica predložilo da se odluka o tom prijedlogu odgodi za 2021. godinu.

Ljetno računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize 1970-ih u nadi da će se time uštedjeti energija. Od 1996. sve zemlje EU-a pomiču sat naprijed zadnje nedjelje u ožujku i vraćaju ga nazad zadnje nedjelje u listopadu. Koliko se time energije šteti kontroverzno je pitanje na koje nema jedinstvenog odgovora.  

Znanstvenici su mnogim studijama pokazali da pomicanje sata šteti organizmu, ali druge studije pokazuju da za takve tvrdnje nema nikakvih čvrstih dokaza.

Sljedeći radni tjedan u Europskoj uniji je dosta skraćen zbog blagdana Svih svetih, koji je u Belgiji državni praznik. 

Stoga će dosta pozornosti biti usmjereno na rezultate izbora u njemačkoj saveznoj državi Hessen, koji bi mogli imati velikog utjecaja na položaj savezne vlade i kancelarke Angele Merkel.

Nakon katastrofalnih izbora za stranke vladajuće koalicije u Bavarskoj, predizborne ankete pokazuju da te stranke neće dobro proći ni u Hessenu.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙