FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednica odlikovala dobrovoljne darivatelje krvi

ZAGREB, 25. listopada 2018. (Hina) - U povodu Nacionalnog dana dobrovoljnog darivanja krvi, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koje je dobilo 69 dobrovoljnih darivatelja krvi koji su više od 100 puta (muškarci) ili 75 puta (žene) dali krv.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je čestitajući odlikovanima na svečanosti u svojem uredu i 65. obljetnicu dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava tri važne obljetnice - 140 godina djelovanja na području Hrvatske, 65. obljetnicu dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 25 godina otkako je postao dio Međunarodnog pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

"To su doista važne obljetnice za našu domovinu kojima se pribrajamo onim zemljama s najdužom tradicijom njegovanja organiziranoga humanitarnog rada. Ta se tradicija uspješno prenosi iz naraštaja u naraštaj, što najbolje govori o duboko ukorijenjenoj humanosti i solidarnosti u našem narodu", podsjetila je.

Hrvatska predsjednica istaknula je koliko je važan rad Hrvatskoga Crvenog križa i njegova pomoć ljudima u nevolji tijekom Domovinskog rata te pomoć ljudima u nevolji nakon katastrofa.

"Crveni križ upravo je tako organizacija kroz koju se promiče ideja o solidarnosti i zajedništva te milosrđa", dodala je.

Istaknula je kako je duga tradicija dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj te da Crveni križ okuplja najveći broj darivatelja krvi i osigurava 80 posto doza potrebnih za našu zemlju, što daje sigurnost cijelom našem zdravstvenom sustavu.

U ime nagrađenih predsjednici Grabar-Kitarović zahvalila je Nevenka Mihanović, koja je rekla da je darivanje krvi plemenit i human cilj. Onima koji su krv dali 75 ili 100 puta za to više nisu potrebni posebni razlozi, istaknula je te dola da je to postalo način njihova života. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙