FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sisku obilježena 65. obljetnica prve akcije darivanja krvi

SISAK, 25. listopada 2018. (Hina) - U Sisku, gradu s najdužom tradicijom dobrovoljnog davanja krvi na području šire regije, u četvrtak je obilježena 65 obljetnica prve takve humanitarne akcije koja je održana 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak, idućeg dana i u gradskom Crvenom križu, a u obje je krv darivalo pedesetak Siščana.

 Obljetnica je svečano obilježena u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i Gradske organizacije Crvenog križa.

 Voditelj Službe za zdravstvene i socijalne djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa Šani Samardžić istaknuo je da je Hrvatska u akcijama darivanja krvi uspjela postići samodostatnost, koju nastoji održati i narednih godina. Zbog toga angažira nove, mlade darivatelje koji se sve češće odazivaju pozivima za darivanje krvi.

 Sisački dogradonačelnik Marko Krička izrazio je ponos što je prva akcija organizirana upravo u Sisku. Zahvalio je svim djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa na njihovom angažmanu i nastavku duge tradicije, zaključivši da je zbog njihova rada Sisak bolji grad.

 Za zasluge u organiziranju akcija tom su prilikom priznanja dodijeljena Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

 Svečanosti, koja je bila popraćena i prigodnom akcijom darivanja krvi, bili su nazočni i veterani darivanja.

 Drago Križe (91) bio je jedan od organizatora, ali sudionik prve akcije u Željezari. Osobno je krv dao više od stotinu puta. Prisjetio se kako su u vrijeme prve akcije, u Željezari, gdje je radio, zbog slabe zaštite na radu bile česte ozljede radnika. To je bio povod da se razmišlja o organiziranoj prvoj akciji.

 Na svečanosti je pozdravljen i sisački rekorder darivanja, Miroslav Miđimorec (78), koji je krv darivao 146 puta.

 Na svečanoj sjednici Skupštine Gradske organizacije Crvenog križa, tradicionalno su nagrađeni jubilarni darivatelji. Za 125 puta darivanu krv priznanja su primili Karlo Hodak, Albin Matijašević i Stjepan Nemčić, za 75 darivanja nagrađeno je šest darivatelja, a za 50 darivanja njih 15.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙