FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU-a žele imati pravni okvir za sankcioniranje kibernetičkih napada

BRUXELLES, 18. listopada 2018. (Hina) - Čelnici EU-a odlučili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu pravni okvir za sankcioniranje svih oblika kibernetičkih napada te još jednom osudili pokušaj hakiranja sjedišta Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu.

"Zatražili smo od ministara da izrade posebni režim sankcija za kibernetičke napade kako bi se zaštitili građani i poduzeća od tih prijetnji", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Taj kazneni okvir uključivao bi zamrzavanje imovine i zabranu putovanja pravnim i fizičkim osobama odgovornim za kibernetičke napade.
Svi se u EU-u slažu oko potrebe za uvođenje sankcija za kibernetičke napade, ali je prije toga potrebno uspostaviti odgovarajući pravni okvir.

Potreba sankcioniranja kibernetičkih napada na online mreže je nužna zbog sve više zlonamjernih aktivnosti. Zapadnjaci optužuju Moskvu za brojna hakiranja i elektroničke upade.

Nizozemska je u travnju spriječila pokušaj ruske vojne obavještajne službe (GRU) da hakira Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu. Moskva je oštro zanijekala da je pokušala hakirati OPCW. 

Taj pokušaj se odvijao dok je OPCW istraživao slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji nervnim agentom novičokom.

London optužuje GRU da je organizirao taj pokušaj trovanja, što Moskva odlučno niječe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙