FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši austrijski kancelar Kern objavio kandidaturu za 'spitzenkandidata' socijaldemokrata

SALZBURG, 20. rujna 2018. (Hina/dpa) - Bivši austrijski kancelar Christian Kern najavio je svoju kandidaturu da postane glavni kandidat socijaldemokrata na izborima za Europski parlament u svibnju iduće godine. 

"Suočeni smo sa silama koje žele uništiti Europu", rekao je šef austrijske oporbe, referirajući se na krajnje desne i populističke euroskeptične stranke. 

Kern je drugi političar koji je najavio svoju kandidaturu da postane takozvani "spitzenkandidat" socijaldemokrata nakon Slovaka Maroša Šefčoviča, diplomata i potpredsjednika Europske komisije zaduženog za energetiku. 

Ako Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) pobijedi na izborima, njegov glavni kandidat će najvjerojatnije postati predsjednik Europske komisije. 

Nakon susreta članova S&D-a na marginama neformalnog summita Europske unije u Salzburgu nekoliko čelnika ljevice istaknulo je da bi i Kern i Šefčovič bili odlični kandidati te su naglasili da će konačna odluka biti donijeta početkom prosinca. 

"Mislim da nije stvar samo u kandidatima nego i u našim izgledima za budućnost kao socijalista i demokrata", rekao je malteški premijer Joseph Muscat. 

Dodao je kako europski socijaldemokrati trebaju izgraditi širi politički savez koji bi trebao uključiti i vladajuću francusku socijalno-liberalnu stranku Republika u pokretu premijera Emmanuela Macrona. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙