FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Verhofstadt nudi Macronu sklapanje saveza za borbu protiv nacionalista i populista u Europi

BRUXELLES, 10. rujna 2018. (Hina) - Devet mjeseci prije europskih izbora, europski liberali su najavili da će formirati savez sa strankom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi se borili protiv populizma i nacionalizma u Europi.

 Šef zastupničkog kluba liberala u Europskom parlamentu (ALDE), bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt izjavio je u intervjuu za Ouest-France da će liberali nakon izbora za Europski parlament u svibnju sljedeće godine formirati zajednički zastupnički klub sa zastupnicima stranke Republika u pokretu (LREM).
 "To će biti nešto novo, novi pokret, proeuropska alternativa nacionalistima", rekao je Verhofstadt, koji se zauzeo i za zajedničku izbornu kampanju.
 "Svaka će stranka zadržati svoje simbole, ali ćemo stvoriti širi pokret. Cilj je stvoriti odlučujuću skupinu u budućem sazivu Europskog parlamenta, alat za zaustavljanje nacionalističkog vala", dodao je bivši belgijski premijer.
  Franuski predsjednik Macron, koji nastoji diljlem Europe okupiti istomišljenike, još se nije izjasnio o toj ponudi. Međutim, predsjednik LREM-a Christoph Castaner, rekao je Reutersu da "nisu spremni za savez".
  Macron i Castaner posljednjih tjedana obilaze Europu pokušavajući stvoriti novu proeuropsku platformu za predstojeće izbore. Macron se proglasio glavnim protivnikom "nacionalističko-populističkog bloka" koji predvode Mađarska i Italija.
 U ovom sazivu Europskog parlamenta ALDE ima 68 zastupnika, a ako sklopi savez s Macronom to bi se moglo popeti na preko stotinu zastupnika.
  Verhofstadt je kritičan i prema konceptu "spitzenkandidata" po kojem svaka politička skupina koja se natječe na izborima za Europski parlament ističe svoga kandidata za predsjednika Europske komisije, a izabran je onaj čija je politička skupina dobila najviše glasova.
 "To je sustav u kojem gospođa (Angela) Merkel odlučuje tko će biti sljedeći predsjednik Europske komisije", rekao je Verhofstadt. 
 Verhofstadt, koji je i sam bio spitzenkandidat na izborima 2014. godine, kaže da je njegova skupina u početku podržavala taj koncept, ali da su sada vrlo kritični. Kaže da bi taj koncept imao demokratsko opravdanje samo u slučaju formiranja transnacionalnih lista, koje bi se natjecale u cijeloj Uniji, kao jednoj izbornoj jedinici.
 Verhofstadt je europski federalist koji se zauzima za ukidanje jednoglasnog odlučivanja u EU-u u pitanjima obrane, sigurnosti i vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙