FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fajon: EU je jedini izbor za BiH

SARAJEVO, 26. lipnja 2018. (Hina) - Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon pozvala je u utorak u Sarajevu političare u Bosni i Hercegovini da ne dopuste blokiranje procesa europskih integracija zbog predizborne kampanje a kao konkretnu zadaću istaknula je dovršetak odgovaranja na upitnik Europske komisije nužan kako bi se BiH eventualno odobrio status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Fajon je u Sarajevo doputovala kako bi o procesu europskih integracija razgovarala s predstavnicima vlasti Federacije BiH a nakon sastanka novinarima je kazala kako je u proteklim godinama bilo nekog napretka na tom planu no BiH je odjednom isuviše brzo ušla u predizbornu kampanju i time izgubila dragocjeno vrijeme.

"Nadam se da tako neće biti svo vrijeme do izbora i da će se okončati rad na upitniku (Europske komisije). Bez dijaloga teško je ići dalje", kazala je Fajon.

Iz Bruxellesa je sredinom mjeseca u Sarajevo stigao novi set od oko 650 dodatnih pitanja vezanih za upitnik o spremnosti za kandidatski status na koji su vlasti BiH odgovarale više od godinu dana.

Odgovori na više od tri tisuće pitanja uručeni su predsjedniku Europske komsije Jean-Claude Junckeru tijekom njegova posjeta Sarajevu potkraj veljače no BiH sada mora odgovoriti i na dodatna pitanja kako bi Komisija ocijenila može li ta država postati kandidatom za članstvo u Uniji. U EU očekuju kako će BiH dodatne odgovore moći ponuditi za najviše tri mjeseca.

"Nadam se da ćemo dobiti odgovore do kraja rujna", kazala je zastupnica Fajon.

Njeno je stajalište kako je za BiH jedino rješenje članstvo u EU pa ta zemlja stoga u proces europskih integracija mora uložiti više truda i odlučnosti a njeni političari pokazati više spremnosti na dijalog i kompromis.

"Sada su nam više nego ikada potrebni lideri spremni na kompromis", kazala je Fajon upozoravajući kako BiH jednostavno nema vremena za gubljenje.

Na kompromis i dijalog pozvao je i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark dodajući kako je to ujedno temelj funkcioniranja Unije.

"Nadam se da će se izbori (u BiH) voditi oko onoga što je relevantno a to je dosezanje europskih standarda. Izbori su pravo vrijeme za raspravu o tim pitanjima", kazao je Wigemark.

Fajon i Wigemark su se s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH sastali u razdoblju u kojemu hrvatski zastupnici ne sudjeluju u radu Zastupničkog doma enititetskog parlamenta.

Na bojkot sjednica zastupnici HDZ BiH i HDZ 1990. odlučili su se nakon što su zastupnici iz bošnjačkih stranaka ranije ovog mjeseca "progurali" svoj zakon o izbornim jedinicama.

Taj su zakon u hrvatskim strankama ocijenili neprihvatljivim te protivnim pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je 2016. godine proglasio neustavnim upravo one odredbe izbornog zakona BiH koje su definirale način biranja zastupnika u federalni Dom naroda a koje je novim zakonom o izbornim jedinicama ponovo pokušao instalirati blok od pet probošnjačkih stranaka.

Mladen Bošković, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije kazao je pred Fajon i Wigemarkom kako hrvatski zastupnici ne žele dopustiti preglasavanje kao u slučaju donošenja zakona o izbornim jedinicama te stoga svojim bojkotom sjednica šalju ovu poruku.

"Molim sve da shvate da ovo nije naša poruka protiv EU-a i NATO-a nego preglasavanja Hrvata u Zastupničkom domu", kazao je Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙