FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Europske snage solidarnosti Komisija predlaže 1,26 milijardi eura

BRUXELLES, 11. lipnja 2018. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak, u okviru zakonodavnih prijedloga za slijedeći dugoročni proračun EU-a od 2021. do 2027. predložila 1,26 milijardi eura za jačanje Europskih snaga solidarnosti.
 

Prijedlog o uspostavi Europskih snaga solidarnosti zaživio je potkraj 2016. s ciljem da se mladima u okviru volontiranja, pripravništva i zapošljavanja omogući sudjelovanje u nizu aktivnosti solidarnosti usmjerenih na pomoć u složenim situacijama diljem EU-a.

Do kraja 2020. predviđa se da će u Europskim snagama solidarnosti sudjelovati oko sto tisuća mladih, a u sljedećem dugoročnom europskom proračunu planira se sudjelovanje oko 350 tisuća mladih za što se predlaže proračun od 1,26 milijardi eura.

"Solidarnost je jedna od ključnih vrijednosti u Europskoj uniji, a uspjeh Europskih snaga solidarnosti pokazuje da postoji snažna potreba mladih da sudjeluju u aktivnostima solidarnosti. Zato moramo znatno povećati financijska sredstva za Europske snage solidarnosti u sljedećem proračunu EU-a, rekao je povjerenik za proračun i ljudske resurse Guenther Oettinger.

Novi program temelji se na postignućima Europskih snaga solidarnosti u prvim godinama njihova postojanja te se njime uspostavlja jedinstvena ulazna točka za mlade koji žele iskazati svoju solidarnost, navodi Komisija.

U Europske snage solidarnosti mogu se prijaviti sve osobe u dobi od 17 do 30 godina koje su državljani zemlje sudionice ili u njoj zakonito borave. U aktivnostima Snaga solidarnosti mogu sudjelovati samo osobe starije od 18 godina. Mladi koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načela Europskih snaga solidarnosti.

Od njihova pokretanja 7. prosinca 2016. gotovo 64.000 mladih pridružilo se Europskim snagama solidarnosti, a gotovo 5 000 sudionika započelo svoju aktivnost.

U proračunskom razdoblju 2021–2027 Komisija predlaže širi geografski prostor za volonterske aktivnosti i popratne mjere, uključujući volonterske aktivnosti za potporu operacijama humanitarne pomoći. Te će se aktivnosti odvijati u trećim zemljama koje primaju službenu razvojnu pomoć.

Mladi neće sudjelovati u profesionalnim aktivnostima pružanja pomoći ili opasnim zadacima, kao ni u aktivnostima u zemljama u kojima traju oružani sukobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙