FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU usvojio smjernice za pregovore o budućim odnosima s Britanijom

ZAGREB, 23. ožujka 2018. (Hina) - Čelnici zemalja članica EU-a usvojili su u petak smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom, jačajući izglede da se cjeloviti sporazum postogne do kraja godine.

Nakon prvog jutrošnjeg sastanka u formatu EU28, britanska premijerka Theresa May je napustila summit u Bruxellesu, a njezini kolege donijeli su smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom nakon njezina izlaska iz EU-a.

"EU27 prihvatio smjernice za pregovore o budućim odnosima", objavio je na Twitteru Donald Tusk.

Početkom ovoga tjedna pregovorači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o prijelaznom razdoblju do kraja 2020. tijekom kojeg će se europski pravni poredak primjenjivati u Velikoj Britaniji, iako ona više neće biti članica niti će sudjelovati u donošenju europskih odluka.

Prijelazno razdoblje je tražio London kako bi svome gospodarstvu omogućio potrebno vrijeme za prilagodbu na nove okolnosti.

Britanija bi EU trebala napustiti u ožujku 2019., a pregovarači su ranije rekli da cjeloviti sporazum žele do kraja godine.

Premijerka Theresa May rekla je kako želi "novu dinamiku" u razgovorima o gospodarskom i sigurnosnom partnerstvu.

Prijelazno razdoblje pruža određenu sigurnost za poslovne ljude i građane, a sporazum o budućim odnosima s EU-om trebao bi koristiti objema stranama, izjavila je May novinarima.

Formalno usvajanje smjernica, koje je bilo očekivano, smatra se ključnim korakom naprijed u procesu Brexita.

One glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru daju mandat da izravno pregovara s Londonom o budućim odnosima i otvara perspektivu da se sveobuhvatni politički dogovor postigne do listopada kako bi europski i britanski parlament imali vremena da ga detaljno rasprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙