FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk kaže da je sporazum o slobodnoj trgovini jedino što EU može ponuditi Britaniji

BRUXELLES, 7. ožujka 2018. (Hina) - Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će uključivati usluge i nultu carinsku stopu za robe, jedini je mogući model budućih odnosa između EU-a i Velike Britanije, izjavio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je u srijedu vladama 27 država članica EU-a poslao prijedlog smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom nakon njezina izlaska iz EU-a.

Tusk je na konferenciji za novinare u Luxembourgu nakon bilateralnog sastanka s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom, izjavio da predloženi model budućih odnosa ne predstavlja iznenađenje s obzirom da je britanska premijerka potvrdila da želi izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta, carinske unije i da ne želi nadležnost Suda EU-a u eventualnim sporovima.

"S obzirom na to, ne bi trebalo biti iznenađanje da je jedini mogući preostali model sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Tusk dodajući kako se nada da će taj sporazum biti ambiciozan i da će ipak biti samo sporazum o trgovini.

"Predlažem da ciljamo na sporazum o trgovini koji će pokriti sve sektore i s nultom stopom carina na robu. Kao i drugi sporazumi o slobodnoj trgovini treba uključivati usluge. U ribarstvu, recipročan pristup ribarskim zonama i resursima treba biti zadržan", rekao je Tusk.

Tusk predlaže blisku suradnju s Velikom Britanijom u području obrane, borbe protiv terorizma i međunarodnog kriminala. Također poziva na suradnju u europskim istraživačkim programima, obrazovanju i kulturu.

"Moj prijedlog pokazuje da ne želimo graditi zid između EU-a i Velike Britanije. Naprotiv, Velika Britanija bit će naš najbliži susjed i želimo ostati prijatelji i partneri i nakon Brexita", rekao je Tusk.

Međutim, taj pozitivni pristup ne mijenja činjenicu da će doći do razdvajanja. "Zapravo, ovo će biti prvi sporazum o slobodnoj trgovini koji slabi ekonomske veze umjesto da ih jača. Naš sporazum neće olakšati međusobnu trgovinu. Učinit će je kompliciranijom i skupljom nego što je danas. To je bit Brexita", rekao je Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća ističe da ishod pregovora o budućim odnosima mora proći dva ključna ispita - prvi je ravnoteža prava i obveza. "Primjerice, EU ne može dati Velikoj Britaniji prava koje ima Norveška s obvezama koje ima Kanada", kaže Tusk. 

Drugi ispit je cjelovitost jedinstvenog tržišta. "Nijedna zemlja članica ne može izabrati samo one sektore koji joj se sviđaju, niti prihvaćati ulogu Suda EU-a samo kada odgovara njezinim interesima. Slijedom toga, ne dolazi u obzir da se to dopusti zemlji nečlanici. Nećemo žrtvovati naša načela. To naprosto nije u našem interesu", kaže Tusk.

Jedno od ključnih objašnjenja zašto je na referendumu prošao Brexit jest obećanje da će Britanija preuzeti kontrolu nad useljevanjem ljudi iz drugih članica, a da će istodobno moći zadržati pristup tržištu.

Jedinstveno europsko tržište počiva na četiri slobode: slobodi kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala.

Prije nego što započnu pregovori o budućimo odnosima EU-a i Velike Britanije prijedlog smjernica za pregovore moraju potvrditi čelnici 27 zemalja članica. Očekuje se da će se to dogoditi na summitu 22. i 23. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙