FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 17. prosinca 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan Sud EU-a trebao bi donijeli dalekosežnu odluku o tome je li Uber samo posrednik između putnika i vozača ili je usluga koju nudi ta platforma zapravo prijevoznička, dok bi Europska komisija mogla pokrenuti postupak protiv Poljske koji bi mogao dovesti do oduzimanja prava glasa.

Odluka Suda EU-a očekuje se u srijedu i mogla bi imati velikog utjecaja na tzv. ekonomiju dijeljenja.

Jedna udruga taksista iz Barcelone tužila je 2014. godine Uber zbog nepoštenog tržišnog natjecanja. S obzirom da je za rješenje spora trebalo tumačenje više  odredaba prava Europske unije, Trgovački sud u Barceloni obratio se Sudu EU-a i postavio mu nekoliko pitanja o kvalifikaciji Uberove djelatnosti s obzirom na pravo Unije i o posljedicama te kvalifikacije. 

Ako je suditi po mišljenju nezavisnog odvjetnika, odluka Suda mogla bi biti nepovoljna za Uber. Nezavisni odvjetnik Suda EU-a Maciej Szpunar u svibnju je objavio mišljenje da je elektronička platforma Uber, ako je inovativna zamisao, potpada pod djelatnost prijevoza, tako da se od Ubera može tražiti da ima licencije i odobrenja koji se zahtijevaju u nacionalnom pravu.

Uber je u raspravama pred Sudom branio svoje stajalište da se njegovo poslovanje sastoji od pružanja digitalne usluge, a ne prijevoza putnika. Nezavisni odvjetnik pak smatra da je  pružanje usluge prijevoza s ekonomskog gledišta glavni element, a usluga povezivanja putnika s vozačima putem aplikacije za pametne telefone sekundarna.

O definiciji spadaju li usluge koje Uber pruža pod "usluge informacijskog društva" ili pod prijevozničku djelatnost uvelike će ovisiti budućnost Ubera na europskom tržištu od 500 milijuna ljudi.

Nezavisni odvjetnik je predložio Sudu da odgovori da se usluga koju nudi platforma Uber mora kvalificirati kao „usluga u području prijevoza”. Iz takva tumačenja proizišlo bi da  Uberova djelatnost nije uređena načelom slobodnog pružanja usluga u okviru „usluga informacijskog društva”, koje jamči pravo Unije i da je stoga podređena uvjetima pod kojima nerezidentni prijevoznici mogu pružati prometne usluge unutar država članica.

Sud EU-a nije dužan prihvatiti mišljenje nezavisnog odvjetnika, iako se to često događa. Nezavisni odvjetnici su jedna od specifičnosti Suda EU-a. Njihova je dužnost predložiti Sudu, potpuno nepristrano i neovisno, pravno rješenje u predmetu za koji su zaduženi.

Moguć postupak protiv Poljske

Europska komisija bi u srijedu mogla pokrenuti postupak protiv Poljske, predviđen člankom 7 Ugovora o EU, koji se u žargonu naziva "nuklearnom bombom" jer na kraju može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a.

Komisija je upozorila Varšavu da će pokrenuti postupak ako se ne zaustave dva zakona koji poljskoj vladajućoj stranci omogućavaju kontrolu nad imenovanjem sudaca. Ti zakoni su već prošli u parlamentu i čekaju na potpis poljskog predsjednika.

Među mnoštvom mjera koje Komisija, kao čuvar Ugovora može pokrenuti protiv zemalja članica, članak 7 u bruxellskom žargonu naziva se "nuklearnim oružjem".

To je krajnja mjera za čije je aktiviranje potrebna jednoglasna odluka ostalih zemalja članica, stoga je malo vjerojatno da će ikad i biti aktivirana.

Nacrt za drugu fazu pregovora o Brexitu 

Europska komisija će u srijedu također objaviti nacrt pregovaračkog mandata za drugu fazu pregovora o Brexitu, nakon što su čelnici EU-a na na summitu ocijenili da je u prvoj fazi postignut dovoljan napredak, što omogućava prelazak u drugu fazu pregovora o budućim odnosima. Najprije će se pregovorati o prijelaznom razdoblju i pregovori o tome mogli bi početi već u siječnju sljedeće godine.

Energetika, Zapadni Balkan, Katalonija

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri energetike zemalja članice kako bi raspravljali o zakonodavnom prijedlogu o čistoj energiji.

U ponedjeljak navečer visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini primit će na neformalnom sastanku premijere šest zemalja zapadnog Balkana. Riječ je o trećem susretu takve vrste ove godine. Prema priopćenju iz ureda Visoke predstavnice, razgovarat će se o "sadašnjoj situaciji na zapadnom Balkanu i izgledima za 2018. godini koja će partnerima u regiji ponuditi jedinstvenu prigodu za napredak na putu prema EU-u".

U četvrtak se održavaju izbori u Kataloniji, koji će se u EU pozorno pratiti. Proglašenje neovisnosti Katalonije nije naišlo na razumijevanje u Uniji, koja se, suočena s činjenicom da je prvi put u njezinoj povijesti napušta jedna članica, trudi sačuvati jedinstvo.

Španjolska vlada je raspisala izbore u Kataloniji nakon što je suspendirala katalonsku autonomiju zbog toga što su vlasti te pokrajine u listopadu proglasile neovisnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙