FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 3. prosinca 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan bit će ključan za pregovore o Brexitu, euroskupina bira novog predsjednika, Europska komisija objavljuje prijedoge za dalekosežnu reformu eurozone, u Bruxelles stiže američki državni tajnik Rex Tillerson.

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak će u Bruxellesu imati radni ručak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Sastanak se održava točno na dan kada istječe rok koji je EU dala Velikoj Britaniji da iznese konačne prijedloge za rješavanje tri ključna pitanja u prvoj fazi pregovora o razdruživanju: prava građana EU-a u Velikoj Britaniji nakon Brexita, financijska nagodba i granični režim između Irske i Sjeverne Irske.

Što se tiče prva dva pitanja, izgleda da je postignut znatan napredak. U pogledu prava građana razrađena je većina pitanja, ali se još pregovora o ulozi Suda EU-a, koji bi trebao jamčiti ta prava. Što se tiče financijske nagodbe, čini se da je tu postignuta suglasnost, London je spreman platiti gotovo sve što EU traži, ali još nitko to ne želi službeno potvrditi.

Ostaje kao najteže pitanje irska granica. S obzirom na to da se Velika Britanija odlučila za tzv. "tvrdi Brexit", što znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, postavlja se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske. U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj,  postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava, a što bi sada bilo dovedeno u pitanje ako se ponovno uspostave granične i carinske kontrole. Budući da carinska unija po definiciji podrazumijeva jasno definirane i kontrolirane granice, sada je potrebno pronaći inovativno rješenje za novonastalu situaciju. Republika Irska ističe da neće pristati na bilo kakve fizičke granice, a u tome ima čvrstu potporu Europske unije.

Jedna od ideja je da Sjeverna Irska dobije različit status u odnosu na preostali dio Ujedinjene Kraljevine, ali na to nikako ne pristaje Demokratska unionistička stranka (DUP), koja je u vladajućoj koaliciji s Konzervativcima.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u lipnu ove godine, konzervativci Therese May izgubili su većinu u parlamentu i od tada su prinuđeni na koaliciju sa sjevernoirskim unionistima, koji sa svojih 10 zastupnika osiguravaju većinu u parlamentu.

Unionisti se pribojavaju da bi Sjeverna Irska na neki način mogla ostati u carinskoj uniji EU-a ili dijelom jedinstvenog tržišta, dok bi preostali dio Ujedinjene Kraljevine ostao izvan toga.

U srijedu, dva dana nakon sastanka Juncker-May, Europska komisija će raspravljati o dosad postignutom u pregovorima o Brexitu, na temelju izvješća glavnog europskog pregovorača Michela Barniera. Komisija bi trebala ocijeniti je li postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju kako bi se moglo prijeći u sljedeću fazu pregovora, onu o budućim odnosima. Konačnu odluku o tome, na temelju ocjene Komisije, donijet će šefovi država ili vlada na summitu 14. i 15. prosinca.

U ponedjeljak se sastaju ministri financija zemalja članica eurozone, koji bi trebali izabrati novog predsjednika euroskupine koji će naslijediti bivšeg nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema. Za to mjesto kandidirala su se četiri ministra financija - portugalski Mario Centeno, luksemburški Pierre Gramegna, slovački Peter Kažimir i latvijska ministrica Dana Reizniece-Ozola. Favoritom se smatra portugalski ministar Centeno.

Euroskupina je neformalno tijelo u kojem ministri država članica europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom. Sastaje se jednom mjesečno, uoči sastanka Vijeća za ekonomske i financijske poslove, koje okuplja ministre financija svih zemalja članica EU-a. 

U srijedu će Komisija objaviti ambiciozne prijedloge za reformu eurozone, koja bi, između ostaloga, uključivala pretvaranje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) u Europski monetarni fond u sljedeće dvije godine te uspostavu fonda za sanaciju banaka, što predstavlja završni element stvaranja bankovne unije.

U utorak i srijedu se u Bruxellesu održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Američki državni tajnik Rex Tillerson, koji u Europu dolazi oslabljen zbog sve učestalijih glasina da će biti smijenjen, imat će i neformalni sastanak sa šefovima diplomacija zemalja članica EU-a. Od 29 članica NATO-a, njih 22 su članice EU-a.

U utorak se sastaje Vijeće za ekonomiju i financije (ECOFIN), koje bi trebalo objaviti "crnu listu" poreznih oaza, koje ne pokazuju volju za suradnju na sprječavanju poreznih prijevara i utaja. Na popisu neće biti članica EU-a poput Malte, Luksemburga, Irske ili Nizozemske, koje mnogi smatraju dijelom problema.

U četvrtak i petak se sastaje Vijeće za unutarnje poslove i pravosuđe, koje će, između ostaloga, raspravljati o problemu radikalizacije mladih i borbi protiv terorizma.

U Europskom parlamentu u utorak hrvatske zastupnice Dubravka Šuica i Željana Zovko te rumunjski zastupnik Cristian Dan Preda, parlamentarni izvjestitelj za BiH, organiziraju konferenciju - "Europska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje".

Na konferenciji sudjeluju predsjednik predsjedništva BiH Dragan Čović, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, visoki predstavnik Valentin Inzko.

Isti dan navečer bit će otvorena izložba fotografija o bogatom kulturnom nasljeđu Bosne i Hercegovine, a na otvaranju su najavljeni brojni uglednici poput predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika EPP-a Josepha Daula te čelnika triju vjerskih zajednica iz BiH.

U srijedu zastupnik Ivan Jakovčić domaćin je predstavljanja Speciala Večernjeg lista "Tesla, čovjek koji je izumio 20. stoljeće".

Na predstavljanju će govoriti Pavel Telička, potpredsjednik Europskog parlamenta, Tome Antičić, državni tajnik za znanost, Ivan Đikić, ravnatelj Instituta za biokemiju II. Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙