FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 12. studenoga 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Goeteborgu će se okupiti čelnici zemalja članica EU-a na socijalnom summitu, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, a u Bruxellesu će na marginama sastanka ministara vanjskih poslova i obrana 21 zemlja članica potpisati pismo o tješnjoj vojnoj suradnji.

Čelnici zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupit će se u petak, 17. studenoga na neformalnom summitu u Goeteburgu u Švedskoj.

Švedski premijer Stefan Loefven i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker domaćini su summita, na kojem će se razgovarati o pravednim i funkcionalnim tržištima rada u EU-u, o održivim i učinkovitim sustavima socijalne zaštite te o promicanju socijalnog dijaloga na svim razinama. Na summitu sudjeluju i predstavnici sindikata i čelnici organizacija civilnog društa.

U ponedjeljak se u Bruxellesu održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, u okviru kojeg će se okupiti ministri vanjskih poslova i ministri obrane zemalja članica. Nakon odvojenih sastanaka šefova diplomacija i ministar obrane, predviđen je i njihov zajednički sasatanak.

Na marginama toga sastanka, ministri 21 zemlje članice, među kojima je i Hrvatska, potpisat će pismo namjere o pridruživanju Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO).PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama Europske unije omogućuje jačanje obrambene suradnje i obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprečavanja sukoba do zadaća borbenih snaga. PESCO predstavlja okvir koji je svojevrsni odgovor Europske unije na novo sigurnosno okruženje, a u koji se nastoji uključiti što veći broj država članica Europske unije. Cilj tog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz zajedničkih aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih sposobnosti koje još nedostaju Uniji. 

Ministri vanjskih poslova također će razgovorati o trenutačnoj situaciji na izradi komunikacijske strategije  EU-a i razmijeniti mišljenja o budućnosti  te strategije.

U vezi s tim, krajem prošlog mjeseca je osam ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, među kojima i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, uputilo pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federici Mogherini u kojoj se zatražili da se na sastanku Vijeća za vanjske poslove razgovora o jačanju borbe protiv ruske propagande koja dovodi u pitanje europske vrijednosti. 

U Strasbourgu se od ponedjeljka do četvrtka održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici će, između ostaloga, raspravljati o vladavini prava u Poljskoj i na Malti.

U srijedu će zastupnici glasovati o rezoluciji u kojoj bi trebali izraziti zabrinutost zbog situacije u Poljskoj zbog rizika od ozbiljnog kršenja vrijednosti i načela EU-a. Poljska je na udaru kritika iz EU-a zbog pokušaja vladajuće stranke da pravosuđe stavi pod svoju kontrolu.

Zastupnici će također razgovorati o vladavini prava na Malti, nakon brutalnog atentata na novinarku Daphnu Caruanu Galiziu, koja je svojim istraživačkim radom prozivala za korupciju političku klasu u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙