FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenpeace: Spasimo Mediteran od najezde plastike

ZAGREB, 24. svibnja 2017. (Hina) - U sklopu Greenpeaceove europske kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, aktivisti su na Trgu kralja Tomislava postavili šestmetarsku instalaciju "Plastični val" kako bi upozorili da Mediteranom pluta oko 1455 tona plastike, godišnje se više od osam milijuna tona plastike baci u svjetska mora, a 80 posto ukupnog onečišćenja otpada na plastiku.

Članovi Greenpeacea u Hrvatskoj su pozvali građane da potpišu peticiju "Spasimo Mediteran od najezde plastike" koju će uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Kazali su da prema procjenama znanstvenika Mediteranom pluta oko 1455 tona plastike te se danas svrstava uz bok s "oceanskim vrtlozima plastike". Cilj kampanje, koja se provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj je utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj strategiji o plastici. Na internetskoj stranici Greenpeacea peticiju je potpisalo oko 55.500 građana.

"Hrvatska, nažalost, trenutno nema ministra zaštite okoliša koji bi s drugim ministrima odlučivao o novim europskim propisima. Vijeće EU bitno je smanjilo predložene ciljeve za recikliranje plastike. U narednom razdoblju dok traje tzv. trijalog s Komisijom i Europskim parlamentom pozivamo Hrvatsku vladu da se zauzme za strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja", kazao je voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić.

Članovi Greenpeacea su na transparentima ispisali "Više Mediterana, manje plastike", "Europe, don't drive this wave". Smatraju kako je proizvodnja plastike za jednokratnu upotrebu većinom nepotrebna, a recikliranje nije dovoljno kao rješenje problema. 

"Hrvatska reciklira tek 16 posto otpada dok je europski prosjek 43 posto. Kampanjom tražimo donošenje zakona koji će eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu, a mijenjanjem navika građana i proširenom odgovornošću proizvođača poboljšati trenutno stanje", rekla je voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić.

Preporučila je korištenje vrećica za višekratnu upotrebu, izbjegavanje korištenja plastičnih čaša, boca, pribora za jelo i sl., izbjegavanje proizvoda koji sadrže polietilen i polipropilen, te pozvala građane da recikliraju. Dodala je kako brojne životinjske vrste, kao kornjače, kitovi i morske ptice ugrožava prekomjerna količina plastike koja pluta po morima i upozorila na mikroplastiku koja sve više napada ekosustav mora te ulazi u hranidbeni lanac.

"Najezda plastike ubrzano pretvara mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, a zadržava se u okolišu stotinama godina. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u uginulim malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura", upozorila je.

Aktivisti su pod motom "Smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje" pozivali resorne ministre da se uključe i vode borbu protiv onečišćenja te poduzmu hitne mjere sprečavanja nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu u samom začetku. Žele zakon koji omogućuje zemljama EU da ograniče i smanje glavne izvore plastičnog otpada. Upozorili su da se mora i oceani 'guše' u smeću no i istaknuli da vlade to mogu zaustaviti.

Instalacija "Plastični val" je nedavno izložena u Španjolskoj. Simbolično predstavlja sve veće onečišćenje mora i oceana plastikom, a inspirirana je postojećom fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom. Aktivisti su pozvali predstavnike nekoliko ministarstava i saborskih odbora da podrže kampanju i pridruže se borbi protiv onečišćenja. Nitko od pozvanih nije došao.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙