FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinčić i Lovrinović najavili borbu protiv spalionica i MBO obrade otpada

KARLOVAC, 18. svibnja 2017. (Hina) - Kandidati za gradonačelnika Karlovca Ivan Vilibor Sinčić i Zagreba Ivan Lovrinović rekli su u četvrtak na karlovačkom odlagalištu otpada Ilovcu da su Karlovac i Zagreb za zbrinjavanje otpada dosad kupovali stare i za okoliš štetne tehnologije ili spalionice ili mikrobiološka postrojenja, a stranke Živi zid i Pokrenimo Hrvatsku će nakon izbora s tim u vezi uvesti najsuvremenije tehnologije.  

 "Komunalni otpad, biomasu, teška ulja, fosfore, medicinski i kafilerijski otpad, sve to je moguće zbrinuti po najnovijoj tehnologiji hidrolize, koja se provodi uz katalizatore u dvije faze, najprije uz 400, a onda uz 1100 Celzijevih stupnjeva, pri čemu se ne radi o postupku s emitiranjem štetnog ugljičnog dioksida, već vodene pare i stvaranja sintetskog plina s velikim postotkom hidrogena u sebi, prikladnog za iskorištavanje u proizvodnju električne energije", rekao je Sinčić.

 Postrojenje Exoy kapaciteta 25 tona ima snagu 2,5 MW električne energije, ta tehnologija ima certifikat TIF, što znači da je dopuštena primjena u svim zemljama članicama Europske unije, prerađuje istodobno već deponiran i novi otpad, što znači da će se kroz neko vrijeme Karlovac "riješiti brda otpada" na Ilovcu, Zagreb na Jakuševcu i drugdje, rekao je Sinčić. Dodao je da to zbrinjavanje otpada neće stajati više nego sada te da će se koristiti za proizvodnju električne energije, a novac za nabavu tehnologije postoji u fondovima EU, rekao je Sinčić.

  Štoviše, ostatak nakon hidrolize je masa prikladna za cestogradnju i slično, a Sinčić će, kako je rekao, bude li gradonačelnik, brzo učiniti da se dobivena masa iskoristi i kao sirovina u gradnji protupoplavnih nasipa, što bi pojeftinilo izgradnju.

  Potporu Sinčiću za taj posao i za kandidaturu za gradonačelnika Karlovca dao je Ivan Lovrinović, kandidat za gradonačelnika Zagreba, koji je  istaknuo da će u Zagrebu, Karlovcu i svagdje drugdje nastojati nametnuti najbolja rješenja jer imaju stručne timove za ekologiju i ekonomiju.

 U Zagrebu ću se kroz koaliciju "Jedina opcija", koju čine stranke Promijenimo Hrvatsku i Živi zid, snažno boriti za inovativne tehnologije jer se jasno vidi da postoje interesne skupine u zbrinjavanju otpada koje bi uvozile zastarjele tehnologije, "jednostavno zato jer u politici zbrinjavanja otpada, slikovito rečeno, ima puno previše smeća", rekao je Lovrinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙