FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guterres kaže kako je snažna i ujedinjena Europa stup UN-a

ZAGREB/STRASBOURG, 17. svibnja 2017. (Hina) - Snažna i ujedinjena Europska unija stup je snažnog i učinkovitog UN-a, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres u govoru zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

„Europska je unija jedna od najuspješnijih projekata održivog mira u povijesti svijeta“, rekao je Guterres te izrazio zahvalnost i poštovanje za predanosti EU-a multilateralizmu i „velikodušan doprinos suradnji na području razvoja, humanitarnoj pomoći i ključnim aspektima mira i sigurnosti koji su u srcu djelovanja UN-a“.

Guterres  se u svom govoru osvrnuo na krizu u Siriju, ocijenivši da u njoj "nitko ne pobjeđuje, a svi gube“, migracije i izbjegličke krize, negativne učinke globalizacije, problem klimatskih promjena i kulturalne raznolikosti koje iako predstavlaju bogatstvo zahtijevaju "velika politička, socijalna i kulturna ulaganja u socijalnu koheziju i uključivost u društvima".

Guterres, koji je u srijedu prvi puta bio gost plenarne sjednice Europskog parlamenta, ocijenio je kako su pred svijetom "izazovi bez presedana koji traže  suradnju EU-a i UN-a" te da je EU " snažna i ujedinjena Europska unija temeljni stup snažnog i učinkovitog UN-a".

Među tim izazovima su i migracije u kojem je važan zajednički snažan angažman EU-a i UN-a kako bi se uspostavio "međunarodni režim zaštite izbeglica u skladu s međunarodnim pravom"  te da se Europa angažira u "dijalogu o međunaorndom sporazumu o sigurnoj i uređenoj migraciji koji će, nadam se, Opća skupština UN-a usvojiti 2018.".

Glavni tajnik UN-a je pozvao na poštivanje Pariškog sporazuma o klimi i rekao da "ako ima vlada koje iskazuju dvojbe glede sporazuma, to je motiv da se svi drugi udruže i zadrže pravac". 

Migracijska kriza je "dramatičan problem za Europu", no njome se moglo bolje upravljati da se od početka suočilo s problemom punom solidarnošću zemalja članica", rekao je Guterres novinarima nakon govora. "Solidarnošću se sve može riješiti", rekao je Guterres podsjetivši da "izbjeglice u Europi predstavljaju dva posto stanovništva, dok u zemljama poput Libanona čine trećinu stanovništva, prenijela je agencija ANSA.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani novinarima je na zajedničkoj konferenciji s Guterresom rekao kako je "naše stajalište vrlo jasno; želimo najbolje rješenje za razmještaj" migranata i dodao da se "solidarnost ne može birati kako kada nekome odgovara".

Tajani je izražavajući  dobrodošlicu Gutteresu na plenarnoj sjednici podsjetio kako su EU i UN rođeni nakon Drugog svjetskog rata kako bi osigurali mir i napredak kroz multilateralnu suradnju. "Zajedno, moramo naći politička rješenja za sukobe u Siriji, Libiji i Jemenu te riješiti IS. Zajedno, moramo obraniti dignitet i slobodu ljudi, pružiti perspektivu novim generacijama i pokrenuti u praksi agendu 2030", rekao je Tajani, prenio je Europski parlament na svojem portalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙