FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU upozorava na ugrožavanje slobode medija u svijetu

BRUXELLES, 2. svibnja 2017. (Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izrazili su u utorak zabrinutost zboga stanja slobode medija u svijetu, a kao veliki problem ističu širenje lažnih vijesti i govora mržnje preko društveih mreža.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Tajani, i sam bivši novinar, ističe da "istinska demokracija ne može postojati bez medijskih sloboda".

"Iz toga razloga Europska unija je najveći branitelj toga temeljnog prava diljem svijeta. Nažalost, Reporteri bez granica upozoravaju da su medijeske slobode ugrožene kao nikada prije. Prema nekoliko izvješća, novinari se zastrašuju ne samo u autoritarnim režimima, nego i u zemljama koje obično smatramo demokratskim", kaže Tajani.

Posebno problematičnom Tajani smatra Tursku, koja se "pretvorila u najveći svjetski zatvor za medijsku profesiju", te da su mnogi novinari pod pritiskom i u zatvoru u Kini, Rusiji, Bjelorusiji, Latinskoj Americi i Aziji.

Tajani upozorava da se u kontekstu slobode medija mora promatrati i internet.

"Internet je izvor znanja, ali jednako tako i zabrinutosti. Gotovo polovica Europljana se informira putem društvenih mreža. Tako je širenje lažnih vijesti postalo vrlo lako. Raste zabrinutost zbog dezinformacije i govora mržnje, koji se koriste za radikalizaciju i fundamentalizam, posebice među mladim ljudima", ističe Tajani.

Tajani poručuje novinarima da "nisu sami", da je na njihovoj strani Europski parlament te da je sloboda novinara ključna da bi se svijet učinio boljim mjestom za život.

Slične poruke u zasebnoj izjavi uputila je i Federica Mogherini.

"Potpora neovisnom, kvalitetnom i etičkom novinarstvu je bitna. Omogućavanjem slobodnog protoka kvalitetnih i provjerenih informacija koji su važne za javni interes te kroz obavljanje javnog nadzora, neovisni mediji su temelj participativne demokracije i alat kojim se vlade tjeraju na odgovorno djelovanje", kaže Mogherini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙