FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnički kandidat Habijan: HDZ u Varaždinu ima rješenje za balirani otpad

VARAŽDIN, 3. svibnja 2017. (Hina) - HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, Damir Habijan, izjavio je na konferenciji za novinare u srijedu da HDZ ima rješenje za problem zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada, a bale otpada u Brezju nazvao je jednim od rijetkih „spomenika“ bivših varaždinskih gradskih vlasti u proteklih 12 godina.

 Habijan, predsjednik varaždinske organizacije HDZ-a, s kandidatom za zamjenika gradonačelnika, nestranačkim Denisom Čupićem, poručio je iz Brezja, s mjesta gdje je odloženo više od 130.000 tona baliranog otpada, kako rješenje postoji i da će u njemu sa sufinanciranjem sudjelovati Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša, ali i da također treba biti iskren, i reći da će dio morati biti plaćen iz gradskog proračuna.

 Bale otpada je nazvao jednim od rijetkih „spomenika“ bivših gradskih vlasti u proteklih 12 godina te podsjetio da je problem nastao 2007. godine „privremenim rješenjem“ za tadašnjih 70.000 tona baliranog otpada, a deset godina kasnije na tom se mjestu nalazi 137.000 tona.

 Habijan je naglasio da su Varaždinci zbrinjavanje već platili uvećanim računima za otpad, ali i odštetom od 5,3 milijuna kuna koju je prije dvije godine Grad Varaždin mora isplatiti jer nije osigurao uvjete da se na toj lokaciji može izgraditi biotehnološki park.

 „Puno smo platili, a bale su i dalje ovdje. Za razliku od drugih protukandidata koji obećavaju magična rješenja, mi smatramo da moramo biti otvoreni, odgovorni i iskreni prema Varaždinkama i Varaždincima. Nemoguće je ovaj problem riješiti bez da određena sredstva iz gradskog proračuna budu isplaćena", rekao je HDZ-ov gradonačelnički kandidat Habijan, dodavši da jedino rješenje može biti u suradnji s Vladom.

 Zadnjih mjesec-dva imamo intenzivne kontakte s resornim Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša. Rješenje je posebna uredba za zbrinjavanje ovog baliranog otpada. Rješenja ima, ali moramo biti iskreni da bez određenog subvencioniranja iz gradskog proračuna to neće biti moguće. Postoje sredstva u resornom Ministarstvu i Fondu za sanaciju ovog odlagališta i država će sufinancirati, najavio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

 Balirani otpad nalazi se na dijelu površine koja bi trebala biti gospodarska zona Brezje.

 Kandidat za zamjenika varaždinskog gradonačelnika Čupić je naglasio da su prepreka za njenu aktivaciju upravo bale, ali i dalekovod i plinovod koji su trebali biti izmješteni te nepostojeća komunalna infrastruktura.

 "Grad Varaždin je ovih 1,6 milijuna kvadrata prijavio kao aktivnu gospodarsku zonu, a nema niti planove, niti studiju isplativosti, niti studiju utjecaja na okoliš, niti projektnu dokumentaciju za infrastrukturu“, kazao je Čupić.

  Grad Varaždin realno, dodao je, trenutno nema financijskih sredstava stvarati uvjete da se u toj zoni razvija bilo kakav građevinski projekt.

 Kao rješenje Čupić je naveo aktivnosti na privlačenju nekoliko velikih ulagača na velikim površinama, čime bi udio Grada u izgradnji infrastrukture bio manji, ali i traženje dostupnih sredstava Ministarstva gospodarstva i Europske unije za stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙