FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kružno gospodarstvo mogući put oživljavanja Like

ZAGREB/GOSPIĆ, 28. travnja 2017. (Hina) - Kružno gospodarstvo mogući je put oživljavanja Like a kako bi se to ostvarilo, uz odgovarajuće državne programe, potrebno je umrežavanje na lokalnoj razini, istaknuto je u panel-raspravi "Kako oživjeti Liku? O kružnoj ekonomiji i održivom razvoju“ održanoj u petak u Gospiću.

Panel-raspravu održanu  u Kulturno-informativnom centru u Gospiću organizirao je Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH, a na događaju su sudjelovali hrvatski europarlamentarci Ivana Maletić i Jozo Radoš, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović, Ivana Rogulj (DOOR), Leon Kebe (WWF Adria) i dr.sc. Anita Bušljeta Tonković s Instituta Ivo Pilar, priopćio je Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH . 

Uvodno izlaganje o održivom razvoju Like održala je dr.sc. Anite Bušljeta Tonković, a u panel-raspravi, koju je moderirao HRT-ov Domagoj Novokmet, sudionici su se osvrnuli na potencijale razvoja kružnog gospodarstva u Lici.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Maletić izjavila je kako je na razini Europske unije zeleno gospodarstvo shvaćeno kao novi izazov i nova prilika, ali i upozorila da je "teško razviti zeleno gospodarstvo bez umrežavanja poljoprivrednika te malih i srednjih poduzetnika sa znanstvenicima, lokalnim jedinicama i mladima". Maletić je dodala kako svi moraju podupirati taj razvoj kako bi se stekla nova znanja.

Europarlamentarac Jozo Radoš naglasio je da je kružna ekonomija osvješćivanje svih nas koji živimo i radimo da što pametnije trošimo i koristimo prirodne izvore, i da što više onog što ostane koristimo u nekom vidu proizvodnje.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović napomenuo je da je Vlada RH donijela plan gospodarenja otpadom 2017-2022. te da taj plan gospodarenja otpadom vodi brigu u cijelosti o kružnoj ekonomiji.

"Želja Vlade je doseći standard EU-a da samo 25 posto otpada završi kao komunalni otpad“, zaključio je Bigović.

Ivana Rogulj, članica Upravnog odbora Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) osvrnula se na energetsko siromaštvo u Lici. "Država ima mjere za borbu protiv energetskog siromaštva, a to su voucheri i to se pokazalo neodrživim. Država treba napraviti programe koji će se boriti protiv energetskog siromaštva i koji će biti održivi“, rekla je.

Leon Kebe, voditelj regionalnog programa Zaštićena područja za prirodu i ljude, WWF Adria, rekao je kako su problemi planinskih i ruralnih područja svugdje isti. "Alpe imaju isti problem kao gorska Hrvatska: iseljavanje ljudi i neiskorištavanje  potencijala. Iskorištavanjem svojih potencijala Lika može očuvati i svoju prirodu".

Uvodnim govorom publici se obratila Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika grada Gospića i Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙