FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maletić: Revizija višegodišnjeg proračuna EU-a u prvi plan stavlja mlade, razvoj i sigurnost

ZAGREB/STRASBOURG, 6. travnja 2017. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog revizije Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2014.-2020., kojom bi šest milijarda eura trebalo biti preusmjereno unutar tog proračunskog okvira za mjere za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, upravljanje migrantskom krizom i jačanje sigurnosti.

Izvjestitelji Olbrycht i Thomas naglasili su kako je ovom revizijom Višegodišnjeg financijskog okvira učinjen iznimno važan korak ka postizanju veće fleksibilnosti i boljeg korištenja europskih financijskih sredstava.

Od 6 milijardi eura, 3,9 milijarda predviđeno je za upravljanje migracijama u EU (2,55 milijarda eura) i rješavanje uzroka krize izvan EU-a (1,39 milijarda eura).

Za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja predviđa se 2,1 milijarda eura, od čega 1,2 milijarda eura za Inicijativu za zapošljavanje mladih za 2017. do 2020. 

Ostatak je predviđen za prometnu infrastrukturu, istraživačke programe, potporu malim i srednjim poduzećima i Erasmus+ (Horizon 2020 200 milijuna eura, CEF transport 300 milijuna eura, Erasmus+ 100 milijuna eura, COSME 100 milijuna eura, Wifi4EU 25 milijuna eura te za EFSI 150 milijuna eura).

Uz to, poučeni dosadašnjim iskustvom brojnih nepredviđenih događanja za koja nisu bila osigurana sredstva u proračunu, povećana je pričuva za hitne i nepredvidljive situacije.

Hrvatska zastupnica Ivana Maletić (HDZ, EPP) istaknula je u raspravi kako su poruke koje proizlaze iz revizije Višegodišnjeg financijskog okvira vrlo jasne i ohrabrujuće:

"Prva poruka je da znamo i možemo reagirati na nove izazove. Druga je da gradimo Europu kao globalnog lidera i zato povećavamo izdvajanja za inovacije, istraživanja, povezivanje znanosti i gospodarstva, edukaciju, poduzetnike, prometno povezivanje. Treća pokazuje kako su nam posebno važna ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje mladih i to je važna poruka državama članicama da razvijaju nacionalne programe za mlade. I četvrta, jednako važna kao prethodne, je da želimo jaku kohezijsku i jaku poljoprivrednu politiku. Zbog toga nacionalne omotnice ostaju kolike jesu i naglašavamo važnost ubrzavanja provedbe", kazala je, po priopćenju iz njezina ureda.

Maletić je naglasila kako proračun mora imati sigurnost i predvidljivost, ali i potrebnu fleksibilnost te da je ovom revizijom postignuta dobra kombinacija jednog i drugog.

"Ipak, za uspjeh i ispunjavanje ciljeva, uz dobar proračunski okvir, potrebna je pametna provedba. Na državama članicama je da sredstva ulože u pametne projekte i tako ih učinkovito iskoriste", zaključila je Maletić.

Reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2014.-2020. mora još jednoglasno usvojiti Vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙