FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Steinmeier pozvao na zajedništvo i snaženje EU-a

STRASBOURG, 4. travnja 2017. (Hina) - Novi njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u svom prvom obraćanju Europskom parlamentu u utorak je pozvao na sučeljavanje europskih zemalja s populizmima i snaženje jedinstva Europske unije.

"Zabrinutosti ljudi ne treba zanemarivati no nacionalisti svoja obećanja neće ispuniti", rekao je Steinmeier i upozorio da se privlačnost autoritarizma širi u Europi jer "populisti svijet prikazuju crno bijelim i strahove pretvaraju u politički kapital".   

"Neodgovorno je navoditi ljude da vjeruju kako se od opasnosti poput terorizma ili klimatskih promjena može braniti zidovima i barijerama, neodgovorno je navoditi ljude da vjeruju da u svijetu koji postaje sve složeniji odgovori postaju sve jednostavniji. I, po mom uvjerenju, pogrešno je govoriti da bilo koja europska zemlja sama bez EU-a, može učiniti da se njen glas čuje ili osigurati svoj gospodarski interes, upravo suprotno.", rekao je Steinemeier i upozorio da ćemo "ako Europu ne učinimo globalnim protagonistom postati igračka drugih sila".

"Bijela knjiga Komisije nudi nam razne opcije no jasno da je još jedan blok unutar EU-a najgora opcija", rekao je njemački predsjednik.

 "Želimo iskazati solidarnost zemljama koje prolaze kroz financijsku i gospodarsku krizu i moraju poduzeti teške reforme, no europska solidarnost može samo podržati, a ne i zamijeniti nacionalne napore", rekao je, među ostalim, Steinmeier.

Odgovarajući na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da Njemačka koristi EU kao sredstvo za svoje interese, Steinmeier je kazao da se europska snaga ne temelji na vodstvu samo nekih zemalja.

"Uloga moje zemlje predmet je proturječja. Mnogi od Njemačke traže snažnije vodstvo dok drugi upozoravaju na njenu dominaciju. A novoizabrani predsjednik našeg najvažnijeg saveznika nedavno je rekao da je Europska unija samo sredstvo za Njemačku. Rekao bih da je to, u najboljem slučaju, nerazumijevanje", rekao je Steinmeier istaknuvši da se EU mora temeljiti na odgovornosti svih. "Snaga Europe ne može se temeljiti na vodstvu nekih nego samo na odgvornosti sviju", rekao je.

"Mi Nijemci želimo održati Europsku uniju zajedno, zajednički graditi budućnosti s našim partnerima, manjim i većim, svi s jednakim obvezama i pravima", rekao je njemački predsjednik.

"Znamo što dugujemo Europi, i mogu reći da je ujedinjena Europa jedini uspješan odgovor na našu povijest i zemljopis, za nas i naše susjede. I smatramo da snažna Europa nije samo u našem interesu, nego da je postala i dio našeg identiteta".

"Poruka koju donosim iz svoje zemlje je: Da, mi želimo Europu! Želimo izgraditi bolju Europu i želimo biti europska Njemačka!", zaključio je svoje obraćanje njemački predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙