FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU spremna za brzi početak pregovora o Brexitu

BRUXELLES, 20. ožujka 2017. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak da će vladama 27 zemalja članica predstaviti nacrt smjernica za pregovore o izlasku Velike Britanije u roku od 48 sati nakon što britanska vlada službeno zatraži razvod od EU-a što će učiniti 29. ožujka, a Komisija je potvrdila da je spremna za početak pregovora čim zemlje članice potvrde te smjernice.

Britanska vlada je u ponedjeljak u Londonu potvrdila da će pokrenuti postupak izlaska iz EU-a po članku 50 Ugovora o EU, 29. ožujka.

Odmah se oglasio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je preko Twittera poručio da će "u roku od 48 sati" vladama ostalih 27 država članica predati nacrt smjernica na temelju kojih bi Komisija trebala pregovarati s Londonom.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas rekao je u ponedjeljak na redovitoj konfereniji za novinare da je "sa strane EU-a sve spremno za početak pregovora o Brexitu".

Pregovori o Brexitu mogli bi početi u roku šest do osam tjedana, nakon što glavni europski pregovorač Michel Barnier dobije mandat od 27 zemalja članica.

Tusku će trebati oko četiri tjedna da pripremi summit 27 zemalja članica na kojem bi Barnier trebao dobiti mandat. Budući da to pada oko Uskrsa 16. travnja, summit će se vjerojatno održati u prvim danima svibnja, možda nakon drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora 7. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙