FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mimica: Bijelu knjigu karakterizira otvorenost, samo jedna ponuđena opcija produbila bi podjele

BRUXELLES, 2. ožujka 2017. (Hina) - Europska komisija ponudila je nekoliko scenarija za raspravu o budućnosti EU-a jer da je stala samo iza jedne opcije to bi vjerojatno dovelo do još većih podjela unutar Unije, izjavio je europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

"Glavna značajka scenarija za razmatranje koje je Europska komisija u obliku Bijele knjige predložila zemljama članicama i europskoj javnosti jest otvorenost i poziv na veliku raspravu o europskoj budućnosti", izjavio je Mimica zamoljen da komentira Bijelu knjigu koju je u srijedu u Europskom parlamentu predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je ponudio pet mogućih scenarija o budućnosti Europske unije do 2025. godine, koji su zamišljeni kao podloga za raspravu tijekom ove godine, a ne kao gotova rješenja.

Juncker je predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025." Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su sljedeći: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

"Mi u Komisiji smo dugo raspravljali o samom sadržaju i smjernicama koje bismo mogli dati. Dobar dio te rasprave bio je oko pristupa je li bolje ići s jednom opcijom iza koje bi stala Komisije ili ostaviti više scenarija za raspravu. Na kraju smo se odlučili da je bolje imati ih više, jer bi jedan, Komisijin, scenarij vjerojatno doveo do još većih podjela unutar EU-a", rekao je hrvatski član Europske komisije.

Istaknuo je da se pet predloženih scenarija, kojih može biti i više, ne isključuju međusobno, da ostavljaju prostora za široku raspravu o budućnosti EU-a koja bi trebala započeti sa summitom u Rimu 25. ožujka.

U tu raspravu pozvane su ne samo službene institucije država članica, nego i europski građani, udruge, civilno društo. "To je po meni druga pozitivna karakteristika Bijele knjige", kaže Mimica.

Juncker se u svom govoru u Europskom parlamentu nije izjasnio koji od pet scenarija o budućnosti EU-a on osobno preferira, osim što je rekao da se EU ne može svesti samo na jedinstveno tržište.

Sudeći po dosadašnjem Junckerovu političkom djelovanju i po onome što je, manje više između redaka, rekao u svom govoru, za predsjednika Komisije najprihvatljiviji scenariji su Europa s više brzina i EU koja će u više područja raditi zajedno, to jest federalistički pristup.

Po prvom scenariju, EU bi nakon izlaska Velike Britanije, nastavila kao i dosad, nastojeći provesti sadašnji program reforma, uglavnom tražeći konsenzus svih članica. To ne izgleda previše obećavajuće jer se konsenzus oko nekih pitanja vrlo teško postiže, a počelo se događati i da se ne provode zajednički dogovorene odluke, što se ranije nikada nije događalo.

Drugi scenarij svodi EU na slobodno tržište, prostor slobodne trgovine. To je scenarij koji bi najviše odgovarao Velikoj Britaniji. Juncker je rekao da to njemu nije prihvatljivo, ali da je pošteno da se i ta mogućnost uvrsti u Bijelu knjigu. 
Treći scenarij predviđa Europu s više brzina ili Europu s više koncentričnih krugova. To znači da one članice koje to žele mogu ulaziti u dublje integracije u područjima poput obrane, unutarnje sigurnosti, socijalne politike, a da ih pritom ne koče one zemlje koje to ne žele.

Juncker je rekao da bi taj sustav bio "iznimno kompliciran" i da bi bio još nerazumljiviji građanima nego što je to danas slučaj. Međutim, prije nekoliko dana pozitivno se izjasnio o takvoj mogućnosti. "Ovo više nije vrijeme u kojem možemo zamisliti da svi zajedno radimo istu stvar. Ne bi li trebalo biti tako da oni koji žele ubrzano ići naprijed mogu to učiniti a da ne uznemiravaju druge, tako da stvore strukturiraniji okvir koji je otvoren svima?", rekao je prije nekoliko dana Juncker. Taj scenarij ima potporu u dvjema najvećim članicama Njemačkoj i Francuskoj.

Po četvrtom scenariju - činiti manje, ali učinkovitije – EU27 bi se usredotočila na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim područjima politika, dok bi činila manje u područjima u kojima se smatra da zajedničko djelovanje nema dodanu vrijednost.
Peti scenarij - zajedno činimo puno više - podrazumijeva da države članice dijele više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim razinama. Odluke na europskoj razini donosile bi se brzo, a brzo bi se i provodile. To je neka vrsta federalističkog modela.

 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙