FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iako Trump sada kaže da je "divna", EU i dalje na oprezu

BRUXELLES, 24. veljače 2017. (Hina/Reuters) - Kada je Donald Trump za Europsku uniju kazao da je "divna" i da je "u potpunosti za nju", neki dužnosnici u Bruxellesu prestrašili su se da je to neslana šala, s obzirom na njegov prijašnji prijezir prema Uniji.

Izjava, dana u intervjuu za Reuters u četvrtak, u očitoj je suprotnosti s njegovim izjavama prošli mjesec kada je za EU kazao da je "njemački instrument", a za Brexit da je "izvrsna stvar" te da će i druge zemlje slijediti Veliku Britaniji i izići iz EU-a.

Europski diplomati brzo su pripisali američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu zaslugu da je uvjerio svojeg šefa u vrijednosti EU-a nakon što su ga u to uvjerili najviši europski dužnosnici s kojima se sastao u Bruxellesu početkom tjedna.

Dužnosnici napominju ipak da nije jasno hoće li i Trumpove politike pratiti riječi koje je Pence upotrijebio u ponedjeljak ili pak one stratega Bijele kuće Stevea Bannona, čija je sumnjičavost spram EU-a utjecala na Trumpove ranije izjave.

Dok se Pence pripremao za posjet Europi kako bi uvjerio saveznike da Trump i dalje podržava NATO i da je spreman na suradnju, Bannon je prošli mjesec kazao njemačkom veleposlaniku da će Washington razgovarati s pojedinim državama, a ne s EU-om.

U intervjuu za Reuters, Trump je govorio u pomirljivijem tonu. Na pitanje podržava li Europsku uniju kao tijelo koje upravlja kontinentom, rekao je: "Podržavam, naravno... Europska unija, u potpunosti sam za nju. Mislim da je divna, ako su oni zadovoljni. Ako su oni zadovoljni, podržavam je."

"Pence 1, Bannon 0 - na kraju prvog kvartala", komentirao je jedan visoki europski dužnosnik. "Te izjave jasno su, eksplicitno, u suprotnosti s onim što govori Bannon", dodao je drugi.

"Počinjemo vidjeti naznake pragmatizma u Washingtonu", dometnuo je treći dužnosnik.

Jedan visoki diplomat kazao je da se Uniji sada na neki način vraćaju napori koje je uložila iznoseći svoje primjedbe Penceu u pogledu rizika od preokreta u američkoj politici koja je desetljećima aktivno poticala Europu na udruživanje suvereniteta i resursa. No i dalje ostaje pitanje: "Hoće li Trump govoriti jednako sutra?".

Na pitanje u vezi tog Trumpovog intervjua, glasnogovornik Komisije rekao je samo da ga je Komisija pročitala "sa zanimanjem."

Europski dužnosnici kazali su u ponedjeljak da su se uvjerili da je Pence shvatio snažnu poruku predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da je EU kao blok dobar za SAD.

"Pence je očito shvatio nešto na sastanku", rekao je jedan europski dužnosnik u vezi razgovora s Tuskom, bivšim poljskim premijerom koji je rekao da su razgovori bili neuobičajeno izravni.

Pence je na novinskoj konferenciji više puta izravno kazao da je "Unija" partner SAD-a, za razliku od prijašnjih izjava u kojima je isticao samo američku suradnju s "Europom."

"Mislim da je Pence bio iznenađen snagom Tuskovih pitanja i tjeskobom", rekao je jedan europski dužnosnik. "Rekao je da će poruku prenijeti Trumpu. Čini se da je Trump čuo."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙