FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o prenosivosti internetskih usluga u EU-u

BRUXELLES, 8. veljače 2017. (Hina) - Slijedom dogovora o modernizaciji propisa EU-a o autorskim pravima, Europljani će uskoro moći koristiti internetske sadržaje na koje su pretplaćeni kod kuće i kada putuju diljem Europske unije.

Pregovarači triju europskih institucija postigli su dogovor, koji bi državljanima zemalja članica EU-a trebao omogućiti da koriste svoju pretplatu na filmove, sportska događanja, e-knjige, video igre ili glazbene usluge tijekom putovanja u EU-u. 

"Današnji dogovor donijet će Europljanima konkretne koristi. Ljudi koji su se pretplatili na svoje omiljene serije, glazbu i sportska događanja kod kuće moći će u njima uživati i tijekom putovanja Europom. Riječ je o novom važnom koraku prema ukidanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu", izjavio je potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

"Digitalne tehnologije otvaraju nove mogućnosti mobilne upotrebe kulturnih sadržaja, a građani ih rado koriste. Današnjim dogovorom građanima se otvaraju nove mogućnosti, a istovremeno se štite stvaratelji i producenti kulturnih ili sportskih sadržaja. To uravnoteženo rješenje poticaj je našim naporima u izgradnji jedinstvenog digitalnog tržišta koje nudi nove mogućnosti stvarateljima i korisnicima", rekao je sa svoje strane povjerenik Tibor Navracsics, nadležan za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Buduća uredba omogućit će korisnicima da uslugama internetskog sadržaja tijekom putovanja u EU-u pristupaju na isti način kao kod kuće. Kada se primjerice francuski korisnik pretplati na usluge internetskog prikazivanja filmova i serija Canala+, taj će korisnik moći pristupiti filmovima i serijama koji su dostupni u Francuskoj kada je na praznicima u Hrvatskoj ili na poslovnom putu u Danskoj.

Pružatelji usluga internetskog sadržaja kao što su Netflix, MyTF1 ili Spotify provjerit će pretplatnikovu državu boravišta s pomoću podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili provjerom IP adrese. Svi pružatelji usluga internetskog sadržaja na plaćanje morat će se pridržavati novih pravila. Pružatelji usluga bez plaćanja naknade (primjerice internetske usluge javnih radio i televizijskih kuća) moći će svojim pretplatnicima ponuditi i prenosivost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙